9 съвета от Тони Бюзан за практическо развитие на творческия потенциал

Преподавателят по международни отношения в Лондонския икономически институт, председател на Британската асоциация по международни изследвания и автор на редица книги, преведени на десетки езици по света Тони Бюзан показва как можем да развием и освободим огромната си творческа интелигентност, като просто разберем начина, по който тя функционира и се култивира. В книгата си „Силата на творческата интелигентност“ (с подзаглавие „10 начина да развихрим творческия си гений”) Бюзан дефинира понятието творческа интелигентност като способността ни да раждаме нови идеи, да разрешаваме проблеми по оригинален начин и да се открояваме от тълпата с въображението, поведението и продуктивността си.

Предлагаме ви откъс от „Силата на творческата интелигентност“, предоставен от издателство „Изток-Запад“:

Практическо развиване на творческия потенциал

  1. Слушайте!

Когато хората ви обясняват нещо или се опитват да изложат своя възглед в даден спор или за даден проблем, слушайте не само това, което казват, но „това, което са“. Опитайте се да видите това, което ви обясняват, изцяло от тяхна гледна точка.

Когато успеете, ще започнат да ви считат за „добър слушател“, заинтересован и интересен човек, верен приятел и личност, в чиято компания хората се чувстват добре. Същевременно ще запомните много по-добре това, което са ви казали и ще развиете креативната си способност да виждате нещата от различни гледни точки.

  1. Поставяйте се на мястото на другите

Не става въпрос само за съпричастие към хората – опитайте се да я приложите и към други същества. Когато видите някое животно, направете като Тед Хюз – опитайте се да погледнете на света (и на себе си!) през неговите очи. Използвайте въображението си, за да създадете усещане за своето „аз“ на мястото на нещо друго – например каква е гледната точка на лъжицата, с която ядете мюслито си? Каква е гледната точка на топката, която се каните да хвърлите? Каква е гледната точка на шапката, която си слагате? Каква е гледната точка на колата, която карате? Каква е гледната точка на насекомото, което наблюдавате? Каква е гледната точка на звездата, която виждате?

  1. Преобърнете живота си!

Помислете за живота си с всичките му аспекти и дейности и една по една обърнете всички на обрат­но! Това упражнение ще ви даде свежа перспектива към това кои сте и какво правите. То ще ви даде възможност да внесете промени там, където трябва и да оставите нещата както са, при положение, че ви удовлетворяват и ви се отплащат. Помислете за дрехите си, приятелите, храната, местата, на които ходите, културните мероприятия и спорта. Ако ходите на фитнес сутрин, опитайте да отидете преди закуска. Сменете употребата на стаите, така че да спите в дневната и да живеете в спалнята.

Вероятно много от нещата ще оставите както са си; а може и да решите, че много от тях ще ви донесат повече щастие и творчество и ще ви обогатят, ако ги обърнете наопаки.

  1. Експериментирайте с нови комбинации

Организирайте по нов начин дома и ежедневието си. Опитайте нова храна; декорирайте някоя стая в цветове и с тъкани, които обикновено не използвате; разместете мебелите; намерете ново хоби и разширете кръга от хора, с които общувате.

  1. Научете се да пускате остроумни шеги

Ако се замислите, ще откриете, че някои от най-хубавите шеги стават, когато две несвързани неща се свържат по нов и смешен начин, или когато традиционните концепции се преобърнат по начин, който ви кара да се превивате от смях. Хуморът е изключително творческа дейност, така че колкото повече време прекарвате в компанията на хора, които редовно се смеят и шегуват, толкова по-добре за собствените ви способности за творческо мислене.

  1. Упражнявайте се да правите връзки

Изберете на случаен принцип два съвсем различни предмета от ежедневието и се опитайте да измислите остроумна или смешна връзка между тях.

Как например бихте свързали насекомите и бокса?

Мохамед Али е успял да ги свърже в сентенцията: „Носи се като пеперуда, жили като пчела!“

  1. Свържете различните дейности в живота си

Томас Едисон е великолепен пример за това. Неговата научна и експериментална лаборатория представлявала гигантска сграда, подобна на плевня, с много различни маси и пейки, всяка от които съдържа различен проект, по който той работи.

Едисон създал работилницата си по този начин, за да може в съзнанието си да свързва всичките свои проекти един с друг. Той смятал, че всичко, което прави в един от експериментите, може да има неочаквано приложение към другите. Едисон установил, че това му помага изключително за създаването на нови идеи.

Този подход ще ви помогне да осъзнаете, че отделните аспекти от живота ви са много по-свързани, отколкото сте мислили, и ще ви даде възможност да въведете нови неща в него.

  1. Играйте си да създавате новаторски комбинации

На партита или празненства предложете на участниците да открият най-необикновените връзки между две произволни неща.

  1. Приложете научените техники, за да създадете още оригинални идеи!

Направете нови асоциации между всички глави от „Силата на творческата интелигентност“. След това опитайте да обърнете наопаки това, което сте измислили!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.