Галерия „Арт Маркони” с нова изложба-инсталация за рождения си ден

5/5

Галерия „Арт Маркони”  ще отбележи дванадесетият си рожден ден с нова инсталация, своеобразно допълнение към живописния портрет на Варна. Миналогодишният проект, посветен на 100 години от обявяването ѝ за курортен град,  донесе на екипа на галерията високото отличие НАГРАДА „ВАРНА”.

„Още щрихи към живописния портрет на Варна“, чието откриване е е тази вечер от 18:30 часа е с участието на Антон Антонов, Анна Борисова – Емилова, Анатолий Панагонов, Васил Петров, Венцислав Марков, Георги Кенаров, Димитър Борисов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Иван Додов, Илия Касабов, Илиян Пеев, Камен Кисимов, Клементина Манчева, Лора Маринова, Мая Рад, Миряна Койнова, Огнян Георгиев, Пламен Монев, Ренета Павлова, Светлин Ненов, Севдалина Драгнева, Стефан Хаджи-Николов и Христина Цонкова.

„Фар Варна“, художник О. Георгиев

Специално участие взимат малките художници Владимир Томов, Елена Койнова, Ива Даниел Ефтимова и  Калина Койнова. 

За нас, той е най-вдъхновеният и емоционално зареден проект, който сме инициирали и осъществили. Удоволствие бе да запалим с нашата енергия художниците, взели участие в него и създали неповторими щрихи към живописния портрет на този прекрасен град. Интересът към това събитие надмина очакванията ни и за това тази година решихме да продължим темата. Променихме изискването за формат – то е на 40/40 см.   И за да е по-непредвидимо – ще добавим и няколко знакови платна от миналогодишната колекция, които не успяха да намерят дом. Опитът ни показа, че темата привлече вниманието най-вече на варненци, живеещи извън страната, но запазили своята обич към родното място, както и на гости на града, които са влюбени във Варна и я носят в сърцето си. За това ще им дадем пореден шанс и провокация.

„Калиакра“, художник Д. Кавраков

В новата инсталация „Още щрихи към живописния портрет на Варна” ще има по-осезаемо детско присъствие: Владимир Томов, Елена Койнова, Ива Даниел Ефтимова и  Калина Койнова . Своята обич към Варна, те споделят в рисунки акрил, създадени на специална сесия в ателието на Миряна Койнова и Георги Кенаров. Благодарна съм  на Миряна за отделеното време, вдъхновението и вниманието към децата и чудесното преживяване, което те ще помнят дълго.

Общата експозиция ще допълним с платна на любимите приятели: Ангел Атанасов /Ачо, Димитър Манолов, Петър Андреев, Любен Пашкулски, Янко Маринов.

художник Л. Маринова

За пореден път варненци и гостите на града ще бъдат провокирани от интересния и живописен поглед на творците към любимия ни град. Варна е невероятно вдъхновение и надявам се всички, които споделят тази изложба да се убедят в това“, коментира Ваня Маркова от галерията.

Изложбата може да бъде видяна в „Арт Маркони“ до 12 юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp