Институт Сервантес-София представя „Еврейско-испанският език на Балканите“ в чест на Световния ден на езика ладино

5/5

Центровете на Институт Сервантес в Атина, Белград, Букурещ и София  организират съвместно кръглата маса на тема „Еврейско-испанският език на Балканите“ в чест на Световния ден на езика ладино (17 март). Събитието ще се проведе онлайн на 16-ти март от 18:00 часа.

Еврейско-испанският език е считан от Юнеско като език, застрашен от изчезване. От появата му, вследствие на прогонването на евреите от Иберийския полуостров, той е жив език със своя собствена еволюция и характеристики. Понастоящем различни обстоятелства са допринесли за неговия упадък и именно поради тази причина е време да се опитаме не само да запазим или поддържаме едно ценно наследство, но и да възродим, насърчим, споделим и преподаваме този език.

В събитието участват изтъкнатите специалисти по темата Рита Габай (Гърция), Ивана Вучина Симович (Сърбия), Дора Манчева (България –Швейцария) и Фелисия Валдман (Румъния), които ще разяснят актуалната ситуация на езика ладино по нашите територии и ще изложат възможните перспективи за неговото просъществуване.

Може да проследите събитието на следния линк: https://us02web.zoom.us/j/84218549081

Повече информация за провеждането на събитията може да намерите на сайта и фейсбук страницата на Институт Сервантес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp