8-мо поредно лято празнуваме музиката отвъд с фестивал Radar

Всички тези дълги месеци на социална изолация, отдалечаване и онлайн събития е редно да останат в историята. Чакането за срещи на живо ни се стори толкова дълго и вече искаме нормалните неща – да да сме сред свои хора, да сме на морето, да сме с боси крака и чаша в ръка, да сме заедно на фестивал… Затова бързаме да обявим старта на 8-то поредно издание на варненския Radar festival beyond music 2021, който след есенната му версия през 2020-та, се завръща в обичайните си летни дни между 6 и 8 август. В три последователни дни ще изследваме заедно формите на взаимодействие между музиката, съвременното изкуство и технологиите. Тази година ще се разходим из откритите пространства на Градската художествена галерия и Археологическия музей, където отново ще ни очакват смели и иновативни проекти. 

И тази година ще отпразнуваме музиката в синтез с аудио визуалните изкуства, като първата музикална вечер ще открие Павел Терзийски с втория си соло албум The Little Tailor в двора на Градската художествена галерия. След това ще продължим с експерименталната композиторка Niandraz и ще завършим със Стефан Бъчваров, a.k.a. CYBERIAN. 

Noise Linguistix

Във втората вечер на 7 август ще чуем първо камерната джаз група Noise Linguistix, а след тях веднага продължаваме с аудио-визуален концерт на саунд дизайн и експерименталното дуо trohi и завършваме с електронния проект The Science. През третия фестивален ден, 8 август, организаторите са подбрали в програмата и изненадващ звуков пърфомънс RE_SONANCE с Антони Райжеков.

Антони Райжеков с RE_SONANCE

За последния акт от програмата ще се пренесем в двора на Археологическия музей-Варна, където ще представим премиерата на мащабния проект Рефлектор – виртуална опера, в която публиката споделя рефлексии от пандемичната ситуация и участва в аудио-визуалния проект на джаз пианиста, композитор и продуцент Димитър Бодуров заедно със своя брат – тромпетиста Нейко Бодуров. Към тях на сцената ще се присъединят още Иван Шопов (Електроника), Лора Шопова (видео) и Камерен струнен ансамбъл Варна. За първи път в историята на фестивала той ще си партнира с ММФ „Варненско лято“ 2021 в рамките на тяхната кросоувър програма.

проект Рефлектор

Морската столица ще бъде платформа и за нов изследователски проект за разработване на представление в градска среда Crossing views. Съпътстващата програма ще предложи още лекции за създаване на ембиънт музика, работилница за трансформации на звука, водена от продуцента и основател на лейбъла АМЕК Ангел Симитчиев и други.

Подробности и новини около фестивалната програмата следете на сайта на инициативата: radar-festival.eu, както и на страниците на фестивала във Facebook и Instagram.

Билети могат да бъдат закупени онлайн от EPAYGO и в офис мрежата на EasyPay, както и по време на фестивала непосредствено преди началото на всяко събитие.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO