Биографията на Меркел с премиера тази вечер

5/5

Тази вечер в 18:30 часа в зала „Силует“ на столичния хотел „Маринела“ е премиерата на първата голяма англоезична биография на канцлера на Германия Ангела Меркел. Изданието „Ангела Меркел. Непреклонната“ от професора по приложна политология в университета Ковънтри Матю Квортръп проследява живота и политическия път на Меркел от детството до края на 2017 г. Предлагаме ви откъс, предоставен от издателство „Сиела“:

Превръщане в кралицата на Европа

Явяването при началника за разговор от дисциплинарен харак­тер никога не е нещо приятно. Юрген винаги е бил добър и съвестен служител. Като цяло е много харесван, въпреки че някои му се поди­грават за силния регионален акцент. Той заема различни длъжности в един и същ бизнес от близо 20 години и никога не бил привикван при шефа на това, което на практика е холдингова компания.

Облечен е с тъмен костюм и леко отхлабена вратовръзка в същия цвят. Човек би предположил, че отива на погребение. Присвива устни, поглежда надолу и нервно сресва изтъняващата си руса коса напред, сякаш да скрие плешиво петно. Като мениджър той, разбира се, е от­говорен, но изглежда объркан. Да бъдеш извикан на среща в главния офис на „Вили Бранд щрасе“ №1 не е добър признак, особено когато срещата е на седмия етаж. Два часа по-късно той излиза от срещата. Отправено му е предупреждение. Юрген Клинсман не е някакъв обик­новен мениджър от среден клас, въпреки че е третиран точно като такъв. Той е старши треньор на националния отбор по футбол и е из­викан за среща с канцлера, след като тимът му губи с 4:1 от Италия в приятелски мач. Футболните фенове – включително читателите на таблоида „Билд“ – ще ви кажат, че Германия често губи от Италия (впрочем три месеца по-късно германците ще паднат отново от южни­те си съперници). Тези подробности най-вероятно са известни на канцлерката, която често се заявява като футболен познавач, а футболът е част от нейната стратегия през втората й година на власт.

Поражението от Италия не е част от този план, затова се налага необичайното дисциплинарно действие. През 2006 г., за пръв път от 1974 г., световното първенство по футбол предстои да бъде в Германия. Лятото е предвидено да бъде тържество, повод за гордост от това да бъдеш германец. Шестдесет години извинения и изкупуване на ми­нали грехове сега може да се превърнат в нещо, наподобяващо нор­малност. Това е планът: Германия отново да стане обикновена страна; развяването на флага за ознаменуване постиженията на националните герои на футболния терен да стане новата норма, точно както в дру­ги страни. Меркел има причина да бъде оптимистично настроена. За пръв път от 1990 г., когато Западна Германия печели трофея няколко месеца преди обединението, има реален шанс обединена Германия да стане световен шампион, нещо, което повечето германци смятат за изконно право и за естествено състояние на нещата. Михаел Балак – звездата и капитан на бундестима – е роден в град Гьорлиц в Източна Германия и в много отношения той и съотборниците му представля­ват новата Германия. Някои дори са родени извън Германия, например другата звезда, Мирослав Клозе, роден в Полша. Отборът е въплъще­ние на новата обединена и мултикултурна Германия.

Поражението от Италия е шокиращо за управляващите класи и техните планове. Докато футболните фенове и разбирачи са велико­душни при поражения, политиците не са. Норберт Бартле, депутат от ХДС, настоява да бъде направена проверка на причините за стана­лото. Бившият учител по физкултура и председател на Германската асоциация по ски е ужасен. Той настоява за действие. Меркел при­виква Клинсман, Франц Бекенбауер (бившия национален треньор и организатор на турнира) и Тео Цванцигер, ръководителя на Герман­ската футболна асоциация, в канцлерския офис. Те са извикани да да­дат обяснения. Защо, пита канцлерката, Клинсман е променил тради­ционната система 3-5-2 на система 4-4-2, която се е оказала толкова катастрофална срещу италианците? В повечето страни спортът си е спорт и би било доста необичайно началникът на правителството да се бърка в нещо наглед толкова обикновено. За Меркел перспективата за фиаско на световното е проблем в проектното управление, нещо, което трябва да се реши чрез рационален дебат и планиране. Въоръ­жена със статистики, графики и сравнителни анализи с подготовките на други страни, канцлерката обсъжда въпроса със събеседниците си ­и излиза с план. (По-късно през годината Германия завършва трета и навремето злочестият Клинсман отива да тренира американския на­ционален отбор по футбол.)

Футболът обаче е нещо странично. Други въпроси са на дневен ред: предизвикателства, оставени нерешени или активно пренебрег­вани от нейните предшественици Кол и Шрьодер. През март 2006 г., когато е срещата с Клинсман, Меркел вече е установила солиден на­чин за справяне с проблеми. Внимателният й подход към политически въпроси и подхождането към тях като към инженерни проекти не се отнася само до работата с Клинсман и неговите колеги. Тя използва абсолютно същия подход, когато придумва европейските си колеги да се съгласят за нов бюджет на Европейския съюз. Това, както обикно­вено, е трудно.

из „Ангела Меркел. Непреклонната“ от Матю Квортръп (изд. „Сиела“)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp