5 здравословни навика, които биха променили живота ви

Живеем толкова забързано, че обикновено ежедневието ни е запълнено с безброй задачи, за които времето никога не е достатъчно. Всички знаем, че изграждането на навици би могло да ни помогне с всекидневните рутини, спестявайки ни време, което, само по себе си води до (илюзията за) по-лека работа.

Ето няколко навика, които биха били от полза в забързания работен ден, изпълнен с големи количества стрес:

  1. Ранното ставане

Звучи трудно за повечето хора, знам.Замислете се обаче колко много неща можете да свършите ако имате малко повече време сутрин. Дали ще го посветите на спорт, приготвяне на богата закуска или просто ще изпиете кафето си на спокойствие е ваше решение, но дори 30 минути по-ранно ставане биха се отразили особено добре на целия ви дневен график, повярвайте ми.

  1. Приготвянето на храна вкъщи

Приготвянето на храна вкъщи има много повече позитивни страни отколкото си мислим – от финансовата гледна точка та до собственоръчния подбор на продукти и знанието какво сме сложили в обяда си.

Така или иначе невинаги ни остава време да приготвяме обяда и вечерята си на деня, затова на помощ идва така нареченото Meal Prep (букв. приготвяне на храна). Най-лесният начин е да приготвите през уикенда ястия, които могат да издръжат няколко дена в хладилника или пък да ги замразите. По този начин, ще имате под ръка домашно приготвена храна и няма да се налага да бързате след работа, защото някой трябва да сложи вечерята в печката.

  1. Четете книги

Четенето на книги е навик, който е меко казано полезен. Ако сте от хората, които смятат, че нямат време да четат книги, можете да пробвате да ги слушате. Да, аудио книгите са решение за рутинния път до и от работа всеки ден. Замислете се колко книги можете да изслушате в рамките на месец, ако го правите във времето за придвижване до офиса.

Пък и не забравяйте: Leaders are Readers!

  1. Правете си бюджет

Запитавали ли сте се къде ви отиват парите всеки месец? И обикновенно нямате отговор на този въпрос. Най-вече защото голяма част от средствата ви отиват за „дребни работи”. Ако изградите навика да си правите бюджет в началото на всеки месец ще имате доста по-голям контрол над нещата или поне по-голяма яснота в коя сфера харчите най-много от парите си.

 

  1. Разхождайте повече

С наближаването на пролетта и по-топлото време желанието ни за разходки расте все повече и повече. Дали ще хванете пътя до някое нестандартно място из страната или ще излезете в най-близкия парк с приятели няма никакво значение – просто не подценявайте силата на разходката, благодарение на която мозъкът ви почива, мислите ви се нареждат, а доброто настроение не ви оставя дълго след това.

Предложенията ми, които на пръв поглед са прозаични, може да са полезни за едни, а за други – не. Все пак всеки човек е различен и има различен начин на живот. Важното е да разберете какво работи вас и да помислите какви навици да си изградете, за да намалите стреса, да спечелите повече време за себе си и да живеете по-спокоен живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.