5 успешни примера за самопубликувани автори у нас

Ентусиазмът е майката на усилието и без него нищо велико не е било постигнато.“

Ралф Уолдо Емерсън

В България годишно се издават хиляди книги, немалък процент, от които са т.нар. самиздати – автори, които по една или друга причина са предпочели да не прибягват до услугите на малки и големи издатели, а да публикуват книгите си сами. Дали това е (не)правилно решение може да се спори дълго и едва ли въпросът ще намери еднозначния си отговор в спора. В този материал ви предлагаме 5 успешни примера за български автори, поели по трънливия път на самоиздаването у нас и успели да го извървят с лекота и завиден успех.

      „Летящата планета“, Александър Ненов (2017)

Какво може да подтикне един успешен онлайн предприемач и експерт по интернет безопасност да напише sci-fi роман? Може би любовта му към научната фантастика, желанието да изрази идеите си по нестандартен начин или просто да се развива в нова насока? Какъвто и да е отговорът на този въпрос първият роман на Александър Ненов е факт. „Летящата планета“, която излезе в началото на октомври, е един от редките примери за български sci-fi роман на млад автор. Антиутопичната история ни отвежда в свят, в който посоката на развитие на човечеството не включва необятната дестинация Космос, темата „Вселена“ е табу, а учените са подложени на масови гонения. И всичко това е следствие от невероятния технологичен напредък, който е довел Земята на прага на колосална екологична катастрофа.  Това е реалността, в която живеят героите на Александър през недалечната 2054 г. Докато на хоризонта не се задава Летящата планета…
Освен че напълни Dada Cultural bar в София за премиерата си в началото на октомври тази година, „Летящата планета“ кацна и в Пловдив, Бургас и Варна – по време на турнето си в книжарници „Сиела“ в края на ноември. Какво друго остава освен да ви посъветваме да затягате коланите и да поемате безстрашно на борда на „Летящата планета“!

Стр.: 192

Цена: 14,90 лв.

      „Чаках точно теб“, Стефана Белковска (2016)

Стефана Белковска дебютира на литературната сцена през ноември 2016 г. с романа „Чаках точно теб“, който може да се похвали с цели три тиража в рамките на година, последният от които е почти изчерпан. Книгата се утвърждава като любима в жанра си за отрицателно време, тъй като по-малко от половин година след публикуването си е класирана от любителите на книгите на четвърто място в категория „Дамски романи“ в конкурса „Моята любима книга 2016“ (преди нея са световни сензации като Джоджо Мойс и Силвия Дей). Историята, която Белковска разказва не е поредното романтично повествование, опаковано в нежни корици. Чрез случващото се между главните герои Анина и Джейсън писателката провокира размисли по общочовешки въпроси: можем ли да се откъснем от миналото, когато всички пътища, по които се опитваме да избягаме, ни връщат обратно към него, колко струват мечтите ни, когато трябва да платим с цената любовта, и др.
Сега феновете на Белковска имат нов повод за радост – на пазара тъкмо излезе продължението на „Чаках точно теб“: романът „Завинаги ти“. След като напълни PM клуб в София за премиерата и на втората си книга преди няколко седмици, младата писателка пое и към Лондон, където на 9 декември бе второто представяне на „Завинаги ти“ – в българската библиотека и кафе-книжарница „Имало едно време“.

Стр. (на „Чаках точно теб“): 402

Цена: 14,90 лв.

     „Под езика“, Дамян Дамянов (2017)

Нестандартен и особено креативен проект на един от най-талантливите и разпознаваеми млади художници у нас: Дамян Дамянов. Всъщност изданието „Под езика“ е своеобразно допълнение към мащабната едноименна изложба на Дамянов, която се състоя през май в НДК – като част от официалната културна програма на тазгодишния Пролетен базар на книгата. Идеята за графичния експеримент, посветен на кирилската азбука, хрумва на Дамянов още през 2016 г., когато художникът създава 30 идеограми – за всяка от трийсетте букви в азбуката ни. Тогава типографският проект вижда бял свят основно във фейсбук, на фен страницата на Дамянов. През 2017 г. „Под езика“ излиза отвъд онлайн пространството, прераствайки в социален експеримент. Дамянов кани 60 представители на българската култура – популярни журналисти, писатели, художници и др., да дадат кратко определение или интерпретация на думите в „Под езика“. Всичко това намира подобаващ израз в мащабна изложба и стилизирано книжно издание, в които са включени както трийсетте идеограми от 2016-та, така и новите 30, които Дамянов създава по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост тази година.  Графичният експеримент на Дамянов се хареса толкова много, че за отрицателно време стана едно от най-търсените заглавия на Пролетния базар на книгата 2017 г.

Стр.: 72

Цена: изданието се разпространяваше безплатно

 

     „Този път, за да ме чуеш“, Ралица Генчева (2016)

Заглавието „Този път, за да ме чуеш“ от Ралица Генчева е сред популярните поетични издания у нас. Стихосбирката, която е и дебютната книга за младата авторка, излиза в началото на лятото на 2016 г. Историята й обаче започва сякаш на шега две години по-рано – през 2014-та, когато Генчева, известна с псевдонима Charly Wilde, се престрашава да публикува стиховете си в своята фен страница във фейсбук. През 2015 г. решава да издаде написаното в книга, която става факт през следващата година. Освен че печели престижното първо място в категория „Поезия“ в конкурса „Моята любима книга 2016“, „Този път, за да ме чуеш“ може да се похвали с цели 4 преиздания в рамките на половин година – безспорен успех за поетична книга, при това от български автор. На какво се дължи успехът на стихосбирката ли? Може би Ралица Генчева дава отговор на този въпрос несъзнателно в книгата си:

„хората
имали нужда
от поезия
НЕ.
хората
имат нужда
да намират
живот
в думите“

Стр.: 72

Цена: 10 лв.

 

     „Алиса и петък вечер“, Деси Нико (2016)

Дебютът на Деси Нико в литературата е в края на 2016 г., а добрите резултати идват съвсем скоро след излизането на „Алиса и петък вечер“. Книгата носи на авторката си национална награда за дебютна литература „Южна пролет“ в жанр „Проза“ през пролетта на 2017 г. и до момента има две преиздания. За успеха си обаче ръкописът загатва още през 2011 г., когато Деси Нико печели с рекорден брой гласове първо място в конкурса „Търся издател“. Макар и със закъснение, текстът е публикуван в книга, а останалото, както се казва, е история.

Интересното графично оформление на „Алиса и петък вечер“ допълва тематично урбанистичния пейзаж, на фона на който се развива действието в романа. Героите на Деси Нико са (разно)цветни, сюжетната линия – (не)стандартна, а размислите върху разнообразни житейски теми – свежи.

Стр.: 236

Цена: 14,99 лв.

През февруари тази година Деси Нико и Ралица Генчева организираха семинара „Как да стана успешен автор“. Той бе насочен към автори, които разпространяват творчеството си в интернет, към такива, които са направили следващата крачка – решили са се да публикуват написаното от тях в книга, както и към тези от тях, които имат колебания дали да се обърнат към издателство или да се самоиздадат.

Един от известните идеолози на френската буржоазия от епохата на Просвещението – Клод Адриан Хелвеций, е казал, че „хората обикновено считат, че е по-добре да се заблуждават с тълпата, отколкото самостоятелно да търсят истината“. Очевидно петимата автори са избрали да търсят своята истина сами, проправяйки си път в многообразния литературен свят у нас, и определено не са ни разочаровали.

снимков материал – Емилия С. Николова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.