5 причини защо Facebook е вреден за изборите и твоето бъдеще

5/5

Изборите минаха и спокойно вече може да се говори без някой да ти издере очите, че си погледнал вляво или вдясно за повече от 3 милисекунди. Ако си център пък тотално си зле, но сякаш вече сме по-безопасна зона до следващата предизборна кампания, когато отново хората ще наточат зъбите си да открият инакомислещите и да ги неутрализират с копия от истина. 

Точно сега е моментът, казах си,  да споделя мнението си защо Facebook и социалните мрежи като цяло са вредни както за изборите, така и за вашия живот. 

Липсва проверка на реалността

Социалната мрежа иска да прекарваме в нея повече време, а за да се случи това е нужно да се чувстваме комфортно там. Затова алгоритмите анализират поведението ни и ни показват по-често хора, коментари и публикации, които ни харесват и ние одобряваме, а когато е нещо, което не одобряваме, те ни го показват само защото знаят, че ще предизвикат реакция у нас. Не, не го правят като конспиративна система, а като добре обучена невронна мрежа, която иска ние да харесваме, споделяме, коментираме и като цяло да прекараме още 4 часа там, за да видим повече реклами. Това всъщност е крайната цел. 

Това обаче създава една изкривена реалност около нас и ние започваме да мислим, че малката партия, за която ще гласуваме всъщност е голяма и всеки около нас ще гласува за нея. А щом толкова много хора в социалната мрежа ще гласуват,  значи ще спечели… и, разбира се, това е причината избирателите да са вечно изненадани, че не е станало така, както са планирали. Включително политиците. Само от пътната агенция може да са по-изненадани, че през  декември вали сняг. Но това е друга тема. 

Спира мисловния процес

Хората рядко мислят. Най-лесно е  всички реакции и решения да са автоматизирани. Биологичните организми от амебата до човека работят прекрасно като роботи без да мислят и именно затова сме оцелели , еволюирали и превзели планетата. Както ние, така и насекомите, рибите и де що има жива твар – автоматизация. Моля, да не се бърка с дигитализацията. Преди около 100 години племенника на Фройд е установил, че може да манипулира общественото мнение и създал PR комуникациите, базирани умело на  работата на чичо му, на разработките на Гьобелс и добавил щипка гениалност от себе си. Какво е общото пък между човек, непознаващ компютъра и социалните мрежи, питате се вие? Отговорът е – принципа, който ни води като глупаци от една грешна партия към  друга. И той е, че взимаме автоматични решения, основно на база страх с парче от мозъка с размер на бадем. Дори не става дума за критично мислене. Социалните мрежи ни заливат с готови решения и опорни точки. Всяка партия има опорки – едните говорят за магистрали, другите казват, че магистрали не се ядат, едните искат еврото, другите искат златния стандарт. Разбира се, има и трети, и четвърти и всеки  иска нещо различно,  та чак до 18-тото място, където  искат някакви опорки толкова далеч от нас, че не ни пука за тях. Като човешки същества взимаме по едно решение на секунда (сериозно), рядко анализираме всяко взето такова и купуваме една и съща бира, марка яйца, масло, мляко, автомобил и често обясняваме “абе, то френските коли не стават” или “ако не е ръчна скоростната кутия, нямаш никакъв контрол”, без да сме карали френски коли или пък автоматик. Но „на автоматик“ говорим тези идеи и опорки, които дори не знаем откъде някой ни е вкарал в главите. Така наготово взимаме едни идеи за истина, преспиваме с тях, вербализираме ги няколко пъти, написваме ги още няколко пъти и те стават наши. Схванахте го – точно така можем да дадем поне 10 причини някой да гласува за нашата партия, без да сме ги подложили на критично мислене. Ако пък седнем да мислим критично, мозъкът ни услужливо ще ни предпази от това да допуснем грешка и ще ни насочи към друг принцип, който често ни подхлъзва и той се нарича – последователност. Да, мозъкът иска да сме последователни, за да се чувстваме по-уверени (а на примитивно ниво в безопасност), но всъщност често сме последователни да търпим домашно насилие, диктатор на власт или да харчим парите си като идиоти вместо да ги инвестираме. В случая Facebook просто е един инструмент, който засилва с пъти нашите умствени слабости карайки ни да се чувстваме компетентни.

Усещането за човечност

Когато са пред екрана и спорят с опоненти, хората  често са склонни да влязат в ролята на шеф на концентрационен лагер или най-малкото да убият противника си с камъни. Агресията, гневът стават нетърпими и понеже не могат да се вентилират през устата, да викаме, да удряме по масата, то удряме злостно клавиатурата. Така накрая приятели, които ако седнат на маса биха казали “Добре де, тоя твоя е голям лайнар, но да, признавам му все пак, че прие онзи закон…” , а другият също може да приеме, че опонентът му не е най-лошия човек на света, а е приятелят му от училище или онзи с който си пие бирата от 10-тина години и това, че ще гласува за “онази мърша скапана” не го прави нито убиец на деца, нито терорист, а просто човек с различно мнение. 

И накрая, но не на последно място…

Създава усещане, че всичко е политика

Нека да сме честни – всичко е политика. Както казваше един приятел – политиката се простира от това дали ще правиш бизнес свободно до това дали автобусът ти ще дойде по разписание. И е така. Но това, което се развихря в социалните мрежи не е политика, но създава усещане, че тъканта на живота е именно това. Броим мандати, проценти, правим схеми, ако не ни отърва – тоя е патерица на оня, всички са патерици  на другите, разделяме ги по групи, цветове, ориентация. Когато няма за какво, ги мразим заради косата, кривия нос, усмивката, тоя пък прилича на кон, оня на маймуна, тази на класна, другия просто е глупак. Когато аргументите вече се изтъркат, все пак трябва някак си да ги уязвим и се стига до най-ниското ниво – външен вид и недъзи. 

И все пак не всичко е политика. Когато излезете от социалните мрежи имате много други неща, които са много по-важни – семейство, родители, приятели, работа, бизнес, хобита, почивки, организирането на втората ви сватба, покупката на нов имот, операцията на леля ви или кръщенето на племенницата. И знаете ли – тези неща също зависят от това кой ще изберем да трие столовете в парламента 4 години, но в много малка степен. Ако се осъзнаете, ще разберете истината, а тя е груба и тежка за преглъщане. 

След правителството на Жан Виденов държавата ни върви напред и нагоре. Вече хванахте камъните, усещам, че скоро ще полетят към мен. Но това е истината. Не е важно кои са били правителствата – много от тях са се дънили неведнъж по различни параграфи. Крали са, злоупотребявали са, лъгали са ни, срамували сме се от тях, но резултатите са по-важни – живеем по-добре, по-спокойно, по-сигурно, по-здраво и по-оптимистично настроени (като за песимистичен народ). И самият факт, че можем да си позволим да се дърляме за глупости показва, че нещата са ОК. Всичко ще бъде наред, който и да изберем. Ако той се издъни – друг ще дойде. Сякаш не сте имали колеги, които са били кретени и нищо не вършат в работата, но дори ги повишават, докато накрая ги уволнят. Но компанията не фалира заради тях, нали? А тях рано или късно ги уволняват, съкращават или още по-хубаво – те си намират друга работа, където да създават проблеми в друг офис. 

Защо пиша този текст?

За да ви успокоя. Защото от десетилетия гледам избори и как хората се палят, сякаш сваляме комунизма, а всъщност ние живеем все по-добре с всяка изминала година (цифрите го показват) и всеки от тези дето мразим е дал малко от себе си за това. И Костов, и Царя, и Станишев, и Борисов, и Ореш… е добре де, без него, и всички онези безкрайно много служебни кабинети, чиито имена дори не помним. И ако понякога нещата се влошават, приемете го като корекция, след която предстои избухване в положителна посока. За да онагледя последното ще ви покажа графиката от най-популярния индекс от стоковата борса в САЩ от последните години – S&P 500. За да видите, че той не е само права черта нагоре, а има своите пикове и падения, а след всеки срив следва многократно по-голям подем. Е, радвайте се. Сега сме на дъното, след което ни чака…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp