5 полезни книги за плажа

Кажи ми какво четеш и ще ти кажа какъв си.

Франсоа Мориак

Абсолютно вярно! Идва ми някак отвътре да оглеждам внимателно библиотеката във всеки дом, да забелязвам какво чете седящият кротко на пейка в парка или в някое кафене, да фиксирам отдалеч какви книги се припичат на слънце по хавлиите на плажуващите. Дали защото съм наблюдателна от дете, или пък имам професионално изкривяване след близо 7 години в сферата на книгоиздаването, книгите, които виждам в ръцете на хората, ми издават ужасно много за тях. И тъй като сезонът на ваканциите започна (въпреки лошите атмосферни условия по нашите ширини), а много хора се оправдават, че все нямат време да четат, реших да им спестя и малкото налично такова, като предложа 5 полезни книги за плажа. И повярвайте ми, тези 5 заглавия са наистина полезни, при това в дългосрочен план.

Мозъкът. Това си ти”, Дейвид Игълман

Всичко започва и свършва в нашия мозък. Сивото ни вещество и информацията, която то превръща в електрохимични сигнали са причината да сме това, което сме. Нашите мисли, сънища, възприятия и светоусещане са плод не на друго, а на милиардите пропукващи клетки в черепната ни кутия, които формират човека, който сме. Следователно по-доброто разбиране и познаване на човешкия мозък може да ни помогне да разберем, намерим и утвърдим по-лесно самите себе си. Именно за това пише американският невроучен Дейвид Игълман в книгата „Мозъкът. Това си ти”. Прочитайки я ще можете да си отговорите (по-категорично) на ключови за всеки мислещ човек въпроси, като например какво приемаме за истина, как вземаме решения, защо обичаме и дори кои ще бъдем в бъдеще.

Игълман, е изтъкнат учен и популяризатор на науката, чието име срещаме редом до тези на Стивън Пинкър и Даниъл Канеман. Бакалавър по Британска и американска литература и доктор по Невробиология, Игълман доказано владее умението да говори увлекателно по научни теми. Освен текстовете му в множество престижни научни издания – от Science до Nature, телевизионната поредица по BBC „Мозъкът“, на която Игълман е сценарист и водещ, е в списъка на New York Times за най-добри телевизионни предавания за 2015 г.

превод от английски: Елена Филипова

корица: Дамян Дамянов

стр. 208

цена: 15,90 лв.

50 големи мита на популярната психология”, колектив

Пригответе се да разберете защо противоположностите не се привличат в любовта, как подсъзнателните внушения не влияят на избора ни да купим нещо или защо не е добре да отприщваме гнева си, а е далеч по-полезно да го задържим в себе си. Да, прочетохте съвсем правилно. Тези и още 47 мита на популярната психология са проследени исторически, обяснени и развенчани от четирима учени и специалисти в областта на психологията, в провокативното четиво, което е повече от полезно за всеки мислещ човек в XXI век. Най-малкото, защото от книгата ще научите и защо щастието ни не зависи от външни фактори, а от самите нас.

А ако случайно заглавието не ви се струва достатъчно убедително, то подзаглавието – „Разбиване на широкоразпространени заблуди в човешкото поведение“, и публикуваните на задната корица на книгата цитати от Майкъл Шърмър (издателя на сп. Sceptic и автор на книгите „Пазарното мислене“ и „Вярващият мозък“) и от Кийт Станович (професор по приложна психология и човешко развитие и автор на „Нека мислим правилно за психологията“) може би ще ви убедят, че книгата си струва.

превод от английски: Мариана Христова

корица: Деница Трифонова

стр. 376

цена: 19,00 лв. (мека корица)

Еволюция на всичко”, Мат Ридли

В изследването си „Еволюция на всичко” Мат Ридли излага и подкрепя с редица научни факти тезата, че еволюцията не е процес, свързан единствено с генетиката, ами и с изменчивостта в човешкото всекидневие, навици, морал и разбиране за света, с всичко, което ни заобикаля. Журналистът пише за това какви промени се случват бавно и устойчиво в закона, езика, цивилизацията и всичко около нас, обяснявайки защо тази „еволюция на всичко” е постепенна, неотклонима и неизбежна.

Еволюцията, подчертава Мат Ридли, означава развитие. Развитие, което води до промяна. Промяна, която идва отвътре, а не отвън, и оказва доста по-голямо влияние върху нас, отколкото всъщност си представяме.

Сред темите, които Ридли разглежда в книгата са еволюцията на личността и връзката между гените и интелекта, еволюцията и иновациите в образованието, дори еволюцията на интернет, на брака и институциите, на ума. Авторът обяснява още защо икономическото развитие е повече от прост растеж на приходи и разказва повече за еволюцията на мениджмънта и на парите.

Мат Ридли е известно име в сферата на научнопопулярната литература. Журналист с дългогодишен опит, той определено умее да пише за наука така, че да грабне вниманието мигновено. В допълнение ще кажа, че в „Еволюция на всичко” Ридли се позовава на колоси като Исак Нютон, Дени Дидро, Даниъл Денет, Ричард Докинс и… горепосочения от мен Дейвид Игълман.

превод от английски: Елена Павлова

корица: Фиделия Косева

стр. 392

цена: 17,90 лв.

Апетит за секс”, Кристофър Райън и Касилда Джета

В XXI век социални мрежи като Tinder виреят по целия свят, забивките за една нощ са ежедневие, а лишените от логика раздели след краткотрайна връзка и разводите между дългогодишни партньори са особено често срещана практика. А ще се изненадате ли, ако ви кажа, че тези тенденции не са свързани с непрестанно развиващите се технологии, забързания начин на живот и прогреса, а с човешката еволюция?

Повече по темата разказват авторите на „Апетит за секс: табута, стереотипи, научни истини”, които обясняват чрез еволюцията защо сексуалното привличане избледнява с времето, какво подтиква толкова зрели и интелигентни хора да зарежат всичко и лекомислено да се отдадат на краткотрайна авантюра, която разбива живота им на пух и прах, както и откъде може би идва огромното объркване и неудовлетворение в интимния живот на толкова много хора по света.

От книгата научаваме повече за природата на човешката сексуалност и разбираме още защо моногамията не е била и няма да бъде присъща на Homo sapiens, както и, че телата ни съдържат информация за сексуалното поведение на вида ни през хилядолетията. Интересни и провокативни са изложените от психолозите Кристофър Райън и Касилда Джета факти в подкрепа на тезата за безсмислието на брака, както и за егоистичния мем.

Ако искате да разберете повече за себе си и природата на своята сексуалност „Апетит за секс” е задължително четиво!

превод от английски: Весела Василева

корица: Марко Марков

стр. 408

цена: 20,00 лв.

Какво радва мозъка ви и защо трябва да правите обратното”, Дейвид Дисалво

Започнах с необятната тема за човешкия мозък и завършвам с нея, защото той е най-важният човешки орган, на който дължим това, което сме, и което ще бъдем. Нашата психика е сложна и, съответно, поведението ни често е непредвидимо, защото е смесица от взаимно изключващите се аналитичност и интуитивност. Кое от двете надделява обикновено зависи от ситуацията и от начина ни на мислене, който обаче се оказва твърде хаотичен според учения и специалист по публично образование Дейвид Диславо.

В „Какво радва мозъка ви и защо трябва да правите обратното” Дисалво пише за нещата, които на пръв поглед нямат логично обяснение: защо сигурността и чувството, че сме прави са толкова важни за нас; защо сме склонни да приписваме смисъл на съвпадения и да правим заключения на базата на случайности или на особено оскъдна информация; защо редовно се стремим към усещане за контрол и др. Позовавайки се на последни изследвания в когнитивистиката, еволюционната и социалната психология, невробиологията, икономиката и маркетинга, ученият ни помага да разберем по-добре себе си, обяснявайки как попадаме в капана на собствения си мозък и редовно сме склонни да взимаме решения, които ни вредят. Това, което иска мозъкът ни често не е онова, от което се нуждае, категоричен е Дисалво. От книгата му ще научим повече за автоматизираните модели на човешкия мозък, които ръководят живота ни, като по този начин ще осъзнаем слабостите му, които ни пречат по пътя към по-пълноценен, осъзнат живот.

превод от английски: Людмила Андреева

корица: Марио Йорданов

стр. 304

цена: 16,00 лв.

Ако искате да наблегнете на изкуствата, почерпете идеи от статията 5 интелигентни книги за плажа. Ако вече сте си избрали какво ще четете под чадъра, не забравяйте, че както е казал Конфуций: „Независимо колко зает мислиш, че си, трябва да намериш време за четене или да предадеш себе си на избрано от теб невежество.”

снимков материал – Емилия С. Николова

 

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.