5 полезни бизнес книги за начинаещи и напреднали

 

Цената е това, което плащаш; стойността е това, което получаваш.

Уорън Бъфет

Всеки, който е избрал професионалния път, по който иска да върви и харесва работата си се стреми да се развива, да научава нови неща всеки ден и да е в крак с най-актуалната информация и заформящите се тенденции.  Тези, които все още не са сигурни какво точно искат да правят занапред и тъпчат на едно място в работата, лутайки се в коя посока да тръгнат, също имат нужда от повече и актуална информация, за да могат да направят по-лесно своя избор. И в двата случая от ключово значение е не само опитът, но и информираността. Ясно е, че с оглед на потока от информация, която ни залива ежесекундно, е трудно да се ориентираме – особено в търсенето на достоверни източници и стойностно съдържание. Древногръцкият философ и ученик на Сократ Аристип Киренски е казал, че „истински учен е не този, който чете много, а този, който извлича полза от четенето“. Затова предлагам 5 бизнес книги, които ще са от полза както на целеустремените, които вече са наясно какво искат и действат по въпроса, така и на тези, които все още не са избрали професионалната посока, в която да поемат.

 „Как да печелим от интернет“, Александър Ненов

(2015)

Как да печелим от интернет

Ако има човек, който може да обясни какво е SEO оптимизация, онлайн репутация или ORM, как действа Google AdWords или защо имейл маркетингът е толкова важен, това е Александър Ненов. Авторът на „На 1 клик разстояние“ (изчерпана) и „Как да печелим от интернет“ не само говори добре пред публика (била съм на негови семинари), но и пише разбираемо, а това определено е качество, което не всеки притежава. Неслучайно Ненов е един от най-успешните интернет предприемачи в България, работил по различни онлайн проекти с брандове като Samsung, Microsoft, HiComm, Coca-Cola, Investor.bg, Peika.bg, NasamNatam.com и др.

От книгата научаваме какво е споделен хостинг, с какво може да ни бъде полезен виртуалният (частен) сървър – т.е. VPS, откъде и как можем да закупим домейн, възможно ли е сайтът ни да струва 0 лева, що е то отворен код и още редица други понятия, които са от полза за всеки, проявяващ интерес към дигиталния маркетинг и/или онлайн търговията.

Преди всичко обаче, интернет консултантът подтиква читателите да си отговорят на ключовия въпрос: готови ли сте за бизнес? Изтъквайки основните предимства, недостатъци и различия между служителя и предприемача, Ненов помага на всеки да си изясни какви задължения и какви отговорности го очакват, ако поеме по единия или по другия път. Изпълнена с множество примери и написана на разбираем език, „Как да печелим от интернет“ е подходяща не само за тези, които искат да навлязат в онлайн маркетинга и да постигат високи резултати, но и за хора които все още се колебаят дали захващането със собствен бизнес е хапка за тяхната уста.

Лидерът“, сър Алекс Фъргюсън

(оригинално заглавие: Leading, 2015)

Лидерът

Дуайт Айзенхауер е казал, че „в много отношения характерът е всичко в лидерството“. А мнозина отлично знаят какъв завиден характер има сър Алекс Фъргюсън! Куп футболни легенди са изпитвали неговия гняв през годините – от Дейвид Бекъм, който получава обувка във веждата (според Фъргюсън това се случва по невнимание, тъй като шотландецът бил бесен за загубата от Арсенал с 0:2 на „Олд Трафорд“ в петия кръг на ФА къп през февруари 2003 г. и в изблик на нерви ритнал куп обувки на пода в съблекалнята след мача, а една от тях случайно улучила Бекъм по главата) до Рууд ван Нистелрой, който отказвал да подаде ръка на все още изгряващите по това време звезди на терена Кристиано Роналдо и Уейн Руни.
Малцина обаче знаят, че след като се оттегля от футбола през 2012 г., Фъргюсън започва да води лекции в Бизнес училището в „Харвард“. И това не бива да ни учудва. Ако има нещо, което Фърги е доказал през годините, то това е умението му да води. Във втората си книга „Лидерството“ сър Алекс разкрива 4-те ключови умения, които всеки действително успешен лидер трябва да притежава: дисциплина, контрол, отборна игра и мотивация. Фъргюсън обяснява също разликата между това да водиш и да управляваш, колко е важно да умееш да преценяваш хората, но и да поставяш на екипа си стандарти. Казано накратко, чрез „Лидерът“ сър Алекс Фъргюсън за пореден път доказва това, което всички виждаха и докато ръководеше Юнайтед от скамейката: че определено знае как да управлява екип – а и световен бранд, какъвто Манчестър Юнайтед безспорно е – и да постига отлични резултати, поддържайки винаги високо ниво.

Властелините на финансите. Банкерите, които фалираха света“, Лиакат Ахамед

(оригинално заглавие: Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World, 2009)

Властелините на финансите

Не се подвеждайте по заглавието – професионалният инвестиционен банкер с дългогодишен опит Лиакат Ахамед няма да ни говори за финансовата криза от 2008 г., а за тази от 1930-те. „Властелините на финансите“ е пунктуален и аналитичен разказ за зараждането на Голямата депресия, чието начало е поставено още през 1929 г., и невъзможността на отговорните за случващото се да се справят със ситуацията и произлизащите от нея последствия, сред които и Втората световна война.

Във „Властелините на финансите“ Ахамед ни среща с четирима централни банкери –Монтагю Норман от Банк ъф Ингланд, Емил Моро от Банк дьо Франс, Ялмар Шахт от Райхсбанк и Бенджамин Стронг от Федералния резерв в Ню Йорк, които се опитват да възстановят международните финанси след Първата световна война. Макар за кратък период през 1920-те усилията им да не изглеждат напразни, т.нар. златен стандарт, за който и четиримата имат надежди, че ще успее да закрепи стабилността, така и не оправдава очакванията им и световната икономика се сгромолясва.

Освен че предлага нов поглед върху зараждането и развитието на финансовите кризи, книгата, донесла „Пулицър“ през 2010 г. на Лиакат Ахамед, ни припомня, че големите финансови и икономически трусове не са просто стечение на обстоятелства, а последствия от погрешно взимани решения от страна не на кой да е, а на управители на централни банки. Решения, които променят света за десетилетия напред…

Бързаците. Бунтът на Уолстрийт“, Майкъл Луис

(оригинално заглавие: Flash Boys: A Wall Street Revolt, 2015)

Бързаците

Да се върнем в наши дни. Майкъл Луис, който е доказвал неведнъж, че умее да повдига завесата над случващото се на Уолстрийт, отново ни държи в течение за поредните машинации на емблематичната нюйоркска уличка. След смятания за №1 финансов бестселър на всички времена „Играчите на Уолстрийт. Покерът на лъжците“ и другия №1бестселър – този път на Ню Йорк Таймс – „Големият залог. Машината на Страшния съд отвътре“* дойде ред и на „Бързаците“. Чрез „Играчите на Уолстрийт. Покерът на лъжците“ осъзнахме действителните мащаби на безграничната амбиция, безпрецедентната алчност и невъобразимо голямото богатство на дилърите от Уолстрийт. От „Големият залог. Машината на Страшния съд отвътре“ разбрахме, че по времето, в което сривът на борсовите пазари в САЩ бе обявен публично през 2008 г., финансовата криза вече е била факт година по-рано – когато малцина рядко находчиви души, търгуващи на пазарите на облигации и ипотечни деривативи, успяват да прозрат какво се задава и как могат да извлекат максимална полза от случващото се. В „Бързаците. Бунтът на Уолстрийт“ Майкъл Луис ни обяснява колко важна днес на Уолстрийт е всяка милисекунда. Популярният финансов журналист разказва за „малка армия от шокиращо добре информирани хора от всички ъгълчета на Уолстрийт – от големите банки, водещите фондови борси и фирмите за високочестотна търговия“, които  обединяват сили, за да се противопоставят на нагласения в полза на определени сили на борсата стоков пазар. Луис описва действителна история, убеждавайки ни за пореден път, че грешим дълбоко, ако си мислим, че знаем какво точно става на Уолстрийт. А в деня на излизането на книгата ФБР поставя началото на детайлно разследване на високочестотната търговия.

Повратната точка. Как малките неща могат да доведат до големи промени“, Малкълм Гладуел

(оригинално заглавие: The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference, 2000)

Повратна точка

Малкълм Гладуел е британски журналист и автор на 5 книги (всичките издавани на български език), първата от които е „Повратната точка“. Както подсказва и подзаглавието, авторът прави опит да намери логично обяснение на факта, че понякога малките неща могат да доведат до наистина големи промени, при това за особено кратко време. Именно възприемането на възможността за настъпване на внезапна промяна е в основата на разбирането на повратната точка или казано по друг начин – на момента на натрупване на критична маса. Гладуел поднася по увлекателен начин своя опит за изследване на т.нар. социални епидемии в лицето на различни поведенчески модели, модни тенденции или болести. Според него всяка епидемия е функция на 3 променливи: хората, които пренасят заразата,  самата зараза и средата, в която тя се разпространява. Тези ключови променливи, разгледани обстойно в „Повратната точка. Как малките неща могат да доведат до големи промени“, британецът нарича Закон за малцината, Фактор прилепчивост и Сила на контекста.

Малкълм Гладуел е едновременно възхваляван и критикуван остро за теориите си, но едно е сигурно – британският журналист пише разбираемо, предлага множество и разнообразни примери и знае как да задържи вниманието на читателя с всеки следващ ред, а това, само по себе си, е достатъчна причина да се запознаем с неговите интересни възгледи. Фактите, които е събрал в книгата в подкрепа на тезата си, дават по-различна гледна точка върху човешкото поведение, която със сигурност ще е от полза на занимаващите се маркетинг.

А за финал ще ви припомня казаното от Марк Твен: „Човекът, който не чете добри книги, няма предимство пред човека, който не може да ги чете.

* Филмът на Адам Маккей „Големият залог“ (The Big Short), с участието на Крисчън Бейл, Брад Пит, Райън Гослинг и др., излезе по кината в края на 2015 г. и получи 5 номинации за „Оскар“, печелейки наградата в категория „Най-добър адаптиран сценарий“. Филмът беше номиниран за още множество престижни награди и спечели немалка част от тях.

снимков материал – Емилия Николова

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.