5 нехудожествени книги за плажа

5/5

Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството.

Питър Дракър

След като вече ви предлагах 5 интелигентни книги за плажа през 2017 г. и 5 полезни книги за плажа през 2018 г., това лято реших, че е време за 5 нехудожествени книги за плажа. Препоръчвам, разбира се, да четете много повече и все качествени (не)художествени текстове, но тъй като няма как да пиша за всяко добро заглавие, което излиза на книжния пазар у нас, се концентрирах върху няколко наистина силни книги, които излязоха на български през последните няколко години, и с които си струва да се запознаете отблизо!

Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?“, Стивън Пинкър, Мат Ридли, Малкълм Галдуел, Ален де Ботон

От 2008 г. насам прочутите Дебати на Мунк се провеждат два пъти годишно в Торонто, Канада, и имат за цел да възобновят обществения интерес към публични дебати по актуални геополитически и икономически теми, социални или технологични проблеми. Един от най-интересните Дебати на Мунк, проведен през есента на 2015 г. на тема „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?“, ни запознава с научно подплатените позиции на четирима от най-изтъкнатите умове на планетата днес.

В единия ъгъл на интелектуалния ринг застават британският популярен учен и журналист Мат Ридли и канадският когнитивен учен и лингвист Стивън Пинкър, а в другия – британският журналист и писател Малкълм Гладуел и швейцарско-британският обществен философ Ален де Ботон. Ридли и Пинкър твърдят, че през последните два века еволюцията на институциите, иновациите и идеите прави живота ни все по-качествен. Гладуел и Де Ботон пък са на коренно противоположното мнение, тъй като според тях това, което изглежда като прогрес в един момент, се превръща в пролем в друг. Лично аз подкрепям твърдо тезата на Ридли и Пинкър, че най-доброто винаги предстои. А вие?

превод от английски: Христо Димитров

корица: Фиделия Косева

стр. 120

цена: 12,90 лв.

Фактологичност. Защо светът е по-хубаво място, отколкото предполагаме“, Ханс Рослинг с Ула Рослинг и Ана Рослинг Рьонлунд

И ако моето мнение по темата „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?“ не ви интересува, то поне прочетете това на създателите на фондация Gapminder Ана, Ханс и Ула Рослинг, които ще ви покажат защо тезата на Ридли и Пинкър е абсолютно вярна. Скандинавските изследователи разглеждат десетте драматични инстикти и свръхдраматичния светоглед на човека, които допринасят за изкривената ни представа за света и неговото (непрестанно) развитие. От полюсното разделение („ние“ vs „вие“), през инстинкта да се фокусираме върху негативното и да се страхуваме, до инстинкта да обобщаваме (без да сме запознати с фактите!), семейство Рослинг дава научно обосновани и стабилно подплатени обяснения защо повечето от нас виждат света, като едно доста по-мрачно и не особено развито място, отлкото той в действителност е.

Фактологичност“ е преведена на 24 езика, а когато излага написаните в нея факти на едно събитие от поредицата TED Talks през 2006 г., Ханс Рослинг впечатлява мигновено не кого да е, а Нобеловия лауреат Ал Гор и кооснователя на Google Лари Пейдж, който веднага кани Ханс, Ула и Ана да работят в Google, разработвайки различни алгоритми и кодове за показване на статистики.

Интересна закачка в книгата е един на пръв поглед лесен тест за проверка на знанията, който се състои от 13 въпроса. Ще се изненадате от собствените си резултати и действително верните отговори, когато го решите, повярвайте ми.

превод от английски: Боян Костов

корица: Деница Трифонова

стр. 352

цена: 25 лв.

Проблясък. Силата на мигновените решения“, Малкълм Гладуел

Освен блестящ оратор, Малкълм Гладуел е изтъкнат журналист и автор на редица интересни книги като „Давид и Голиат: Аутсайдери, неприспособленци и изкуството да се сражаваш с гиганти“, „Повратната точка: как малките неща могат да доведат до големи промени“, за която писах преди няколко години в материала 5 полезни бизнес книги за начинаещи и напреднали, и др. В „Проблясък“ Гладуел пише за двете коренно различни стратегии, които човешкият мозък прилага, за да се ориентира във всяка ситуация.

От едната страна е бавната осъзната стратегия, която стъпва изцяло на логиката и доказателствата, а от другата – бързата подсъзнателна стратегия, която е изключително интелигентна и всъщност позволява на нашия мозък да стигне до заключенията си без да ни уведоми. Вплитайки темата за адаптивното подсъзнание, в „Проблясък“ Малкълм Гладуел дава множество примери и изследва именно тази бърза подсъзнателна стратегия на сивото ни вещество. Журналистът повдига и изконни въпроси като какво ще се случи, ако решим да погледнем по-сериозно на собствените си инстинкти при вземането на решения, а също и кога нашият инстинкт ни предава.

Ако искате да научите повече за моментите, в които просто знаем нещо, без реално да знаем откъде го знаем, то „Проблясък“ е книга, която със сигурност ще ви допадне.

превод от английски: Елка Виденова

корица: Райчо Станев

стр. 304

цена: 17,99 лв.

Пропаганда“, Едуард Бернайс

Американският социолог от австрийски произход Едуард Бернайс, определян като „бащата на PR-а“, проследява историята на пропагандата, засягайки ключви теми като психологията на връзките с обществеността, съзнателната и интелигентна манипулация на организираните навици и мнения на масата, пропагандата и политическото лидерство и механиката на пропагандата като цяло – от социалните услуги, през изкуството, чак до науката. Макар книгата да е писана в оригинал в края на 20-те години на XX век, актуалността й ще ви изненада, тъй като всяка страница от „Пропаганда“ показва защо, макар и близо 100 години по-късно, много неща, които на пръв поглед изглеждат доста различни, са все същите и днес, но поднесени в нова, напудрена опаковка.


Бернайс е сред първите, които използват социални и поведенчески науки, като психологията, за да проектират публичните кампанни на своите клиенти. И това далеч не е случайно, защото той е племенник не на друг, а на самия Зигмунд Фройд. Бернайс се позовава именно на идеите на чичо си в защита на различни корпоративни интереси, подтиквайки масата да консумира продукти и услуги, които се базират не на рационалните й нужди, а на ирационалните й желания. Пионер в сферата на пропагандата и пиара, Бернайс е и първият човек, който развива ключовата концепция в маркетинга, че не трябва маркетолозите просто да продават определен продукт, а потребността от него. Прочетете „Пропаганда“, струва си.

превод от английски: Денислав Йорданов

корица: Деница Трифонова

стр. 144

цена: 13 лв.

Тялото“, Бил Брайсън

След като ни разказа „Кратка история на почти всичко“ и ни заведе на „Разходка в гората“, известният журналист и популяризатор на науката Бил Брайсън ни въвежда в дебрите на нашето собствено тяло. Човекът е следствие от 3 милиарда години еволюционни корекции, които оказват огромно значение върху начина, по който функционират нашите тела. С типичния си фин изказ, подкрепен от хумористичния му стил, Брайсън разглежда през призмата на науката ключови въпроси, свързани с човешкото тяло – как работи то, какви са неговите компоненти и какви процеси се случват непрестанно в него. Освен кожата, косата, скелета, сърцето, нервите, разликата между връзки и сухожилия и дргуи ключови съставни части на плътта ни, сред темите в „Тялото. Наръчник за употреба“ са също сънят, имунната ни система и болката, стареенето.

Книгата разбулва много и различни митове и се стреми ясно и отчетливо да ни въведе в постиженията на медицината към днешна дата – както по линия на множеството все още нерешени от нея проблеми, така и на огромния й напредък през последните няколко десетилетия. Винаги е удоволствие да четеш текст на Бил Брайсън, не мислите ли?

превод от английски: Анна Карабинска-Ганева

корица: Дамян Дамянов

стр. 416

цена: 27 лв.

След тези леко нестандартни насоки за четене на плажа остава да ви припомня думите на проф. Стивън Хокинг, че „най-големият враг за знанието не е невежеството, а илюзията за знание“ и да ви пожелая слънчев и усмихнат остатък от лятото, през което да ви остане време за полезни книги.

снимков материал – Емилия С. Николова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp