5 нехудожествени книги за плажа vol. 3

5/5

Аз съм част от всичко, което съм прочел.“

Теодор Рузвелт

Юли е и най-хубавото от лятото тепърва предстои! Ваканцията край морския бряг върви неизбежно с чаша ароматно кафе, приятно охладен джин и качествена книга за четене. И ако за напитките ще се погрижите на място, то при избора на хубава книга се изисква малко повече предварителна подготовка. Затова реших да ви улесня и тази година, като ви предложа нови 5 нехудожествени книги за плажа, които вярвам, че ще ви допаднат.

Кои сме ние и как сме стигнали дотук“, Дейвид Райк

Знаете ли къде е открита най-древната ДНК в света и на каква възраст е тя? А че днешните европейци произхождаме от три силно различаващи се популации, които са се събрали през последните 9000 години по начин, за който археолозите до скоро дори не подозирали? Чували ли сте, че неандерталците са се кръстосали с предци на всички съвременни хора, живеещи извън Африка?

Изследвайки древна и съвременна ДНК, американският генетик Дейвид Райк обяснява на достъпен език защо смесването на популациите е централен елемент на човешката природа. Чрез работата на учения и екипа му в лабораторията им за древна ДНК в Харвард научаваме неподозирани факти от човешкото минало, които се базират изцяло на анализирането на целия геном наведнъж, а не само на малки участъци от него. Откритията на Райк оспорват възприети от години стереотипни представи за миналото на човешкия вид и ни въвеждат в непрестанно развиващия се свят на геномната революция, която от своя страна повдига завесата на миналото (и бъдещето) на човека.

снимка: Емилия С. Николова

Райк е изтъкнат американски професор по генетика в Harvard Medical School. През последните 10 години е носител на множество престижни награди и отличия за научната си работа, сред които Dan David Prize (2017) и Darwin–Wallace Medal (2019). Единствената му книга – „Кои сме ние и как сме стигнали дотук“, се препоръчва от самия Джаред Даймънд с определението „най-доброто и актуално обобщение“ на човешкия произход през последните 100 000 години. И неслучайно.

Вярвам, че за да се ориентираме правилно къде е мястото ни в този свят е добре да си отговорим на въпроса „Кои сме ние и как сме стигнали дотук?“ – задача, с която Райк се справя брилянтно.

издателство: „Сиела“

превод от английски: Елена Филипова

корица: Дамян Дамянов

стр. 404

цена: 25 лв.

Достойните непознати“, Мартин Чорбаджийски и Теодор Борисов

Продължавам с друг аспект на антропологията, прескачайки смело от темата за човешката генетика в тази за новата история на България. Интригуващото издание на Мартин Чорбаджийски и Теодор Борисов проследява историите на „50 значими личности от българската история“, които по една или друга причина не са влезли в учебниците и помагалата, и за които се говори рядко извън специализираните исторически и библиофилски среди. Позовавайки се на редица статии, изследвания и документи, авторите хвърлят светлина върху важни моменти от родната и чуждестранна история, в центъра на които са именно тези  малко известни българи.

снимка: Емилия С. Николова

Сред „Достойните непознати“ са: първият български професор по география Анастас Иширков; майсторът на скулптурния портрет Асен Пейков, пред когото позират величия като София Лорен, Федерико Фелини, Алберто Савинио и Александър Флеминг; едно от ключовите лица в спасяването на българските евреи от депортация в концентрационни лагери през 1943 г. – Владимир Куртев; архитектът Мария-Луиза Досева-Георгиева, която проектира някои от най-емблематичните сгради и домове в Бургас; първата българска дипломатка Надежда Станчова, известна като лейди Мюър след брака си с шотландския баронет сър Александър Кей Мюър; д-р Стефан Ватев, който ограничава драстично детската смъртност, поставяйки основите на педиатрията у нас, а успоредно с това успява да потуши епидемията от холера в България по време на Балканската и Междусъюзническата войни; и др.

Изключително приятна книга, която ще ви впечатли с малко известни факти и интересни лични истории, които са формирали различни сфери от обществения живот у нас след Освобождението.

издателство: „Българска история”

корица: Александра Младенова

стр.: 244

корична цена: 22 лв.

Игрите, които хората играят“, Ерик Бърн

След краткото запознанство с еволюцията на човека като вид, идва време да обърнем внимание и на опознаването на неговата психика. Как миналото влияе на хората в настоящето е основният въпрос, чийто отговор търси Ерик Бърн във фундаменталния си труд „Игрите, които хората играят“.

Авторът използва интересни названия за различните житейски, съпружески, сексуални и други игри, които хората играят, за да обясни на разбираем език защо някои от нас определят своята идентичност на база миналото си, а при други то влияе само в определени постъпки.

Сред игрите, които Бърн описва, срещаме „Виж какво направих заради теб“, „Ритни ме“, „Игра с чорапа“, „Само се опитвам да помогна“, „Алкохоликът“, „Стражари и апаши“ и др.

снимка: Емилия С. Николова

Ерик Бърн (1910–1970) завършва Медицинския факултет на канадския университет „Макгил“ през 1935 г. Служи в Армейския медицински корпус на САЩ през Втората световна война, достигайки чин майор, а впоследствие практикува като психиатър в Кармел и Сан Франциско и преподава в Медицинския факултет на Калифорнийския университет. Според определяния, като баща на модерната психофармакология Хайнц Леман, с този си труд Бърн е дал на психиатрията аналога на колелото. Най-вероятно затова и книгата му е част от поредицата „Класици на психотерапията“, в която срещаме имената на Роло Мей, Карл Роджърс, Ейбрахам Маслоу и др.

А ако подобно четиво ви се струва прекалено специализарано или тежко за плажа, само ще добавя, че авторът на послеписа му е големият Кърт Вонегът, който го определя като „блестящ, забавен и достоверен каталог на театралните представления, които хората играят неспирно един пред друг“.

издателство: „Изток-Запад“

превод от английски: Лиляна Борисова Енева и Росен Люцканов

корица: Деница Трифонова

стр. 224

цена: 16 лв.

 „Само да вметна“, Уди Алън

(Авто)биографиите са сред най-предпочитаните четива за плажа, затова нямаше как да пропусна една от най-интересните, излизали на български през последните месеци. В тази книга Уди Алън разказва в типичния си стил за сложните отношения между родителите си, за флиртовете с момичета в ученическите години, за атеизма си и за нежеланието да учи иврит в еврейското училище, вместо да играе на топка или да излезе с някоя красива девойка. Научаваме и за това как се е запалил по киното и театъра, за навлизането му в света на визуалните изкуства, а също и интересни факти около богатото му творчество и познанствата му с Даян Кийтън, Ема Стоун, Кейт Бланшет, Майкъл Кейн, Скарлет Йохансон, Хавиер Бардем и други икони на съвременната киноиндустрия.

Известният режисьор, актьор, сценарист, драматург и джазмен споделя за първи път подробности и излага своята гледна точка за грижливо пазения от прожекторите живот със съпругата си Сун-И, както и за отношенията си с Миа Фароу и грандиозния скандал, който се развихря публично между тях и осиновената им дъщеря Дилън през 1990-те.

снимка: Емилия С. Николова

Само да вметна“ е увлекателен и откровен до болка разказ от първо лице за живота на една от истински противоречивите и ужасно талантливи личности в Холивуд, която не се страхува да разкаже с много чувство за хумор както най-мрачните, така и най-веселите моменти от живота си на бохем. Живот, който, след колебания и промени в собствената си позиция по темата, от голямата издателска къща Hachette отказват да публикуват в книга. Книга, която въпреки всичко днес четем благодарение на независимото нюйоркско издателство Skyhorse Publishing, и която предизвиква силен интерес с преводите си на различни езици по света.

издателство: „Кръг“

превод от английски: Василена Мирчева и Мартин Петров

корица: Милена Вълнарова

стр. 360

цена: 25 лв.

Така го правят датчаните“, Хелън Ръсел

От викингите през приказките на Ханс Кристиан Андерсен до хюга, бижутата на Pandora и лакрицовите бонбони на Lakrids by Bülow, има нещо специално в Дания, което ме привлича отдавна. Затова и посегнах към книгата на Хелън Ръсел с интерес и очакване за свежо (лятно) четиво, а тя ги оправда напълно!

Авторката на „Така го правят датчаните“ е 33-годишна журналистка в престижно списание, която се радва на любовта на красивия си съпруг. Като повечето хора днес, тя измерва безгрижно дните си в офисни дози кафе, които вечер се трансформират в охладени чаши „Совиньон блан“ в компанията на приятели из лондонските заведения или в жилището й в Северен Лондон. Макар да е постигнала всичко, за което е мечтала, Хелън осъзнава, че далеч не е по-щастлива, а единствено – по-заета.  И докато се чуди каква промяна да внесе в иначе идеалния си живот, съпругът й изненадващо получава примамливо предложение за работа от централата на „Лего“ в Дания. След кратки колебания двойката поема към Скандинавската страна, която променя живота им изцяло.

снимка: Емилия С. Николова

От историята, която Ръсел разказва за живота си в Дания научаваме редица интересни факти за страната на хюга, бекона и сладкишите. Обясняваме си още защо Дания е била неведнъж най-щастливата страна в света, разбираме какво е смьореброд, пьолзер и закон на Янте, както и че животът е много по-лесен, когато можеш да се довериш на хората.

Хелън Ръсел е журналист, писател и лектор на TEDx, където често говори по темата за щастието и какво е нужно да направим, за да го постигнем. Пише за редица световни медии, сред които Guardian, National Geographic, The Wall Street Journal и др. „Така го правят датчаните“ е първата й книга, която за кратко време става международен бестселър.

Изданието е и перфектният избор за нехудожествена книга за плажа, която едновременно ще ви усмихне и ще ви накара да се замислите за връзката между щастието и простите неща в живота.

издателство: „Ера“

превод от английски: Адриана Момчилова

корица: Фиделия Косева

стр. 404

цена: 17 лв.

На финала остава да ви пожелая супер слънчево лято, изпълнено с приятни емоции в добра компания. А ако нехудожествените ми предложения за четене на плажа са ви допаднали, можете да съберете още малко идеи тук и тук.

Прекрасно лято!

снимков материал – Емилия С. Николова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp