5 нехудожествени книги за плажа vol. 2

5/5

Преди светът оказваше въздействие на книгите, а сега – книгите на света.

Жозеф Жубер

Лято 2021 е в разгара си, а колкото по-ярко е юлското слънце, толкова по-силно става желанието ни за дълга ваканция край морския бряг. В навечерието на най-отпускарския месец, докато се чудите как да отметнете всички задачи преди да се отдадете на тъй силно чаканата почивка, ви предлагам няколко идеи, които ще ви спестят време в избора на добра нехудожествена книга за плажа (и не само за там).

Защо спим?“, д-р Матю Уокър

Знаете ли, че две трети от зрелите хора в развитите страни по света не успяват да си набавят препоръчителните 8 часа сън за денонощие? А че, сън, който редовно е под 6-7 часа на денонощие води до срив в имунната система и увеличава над два пъти риска от развитие на рак? Наясно ли сте, че безкофеиновото кафе далеч не е лишено от кофеин, тъй като в една чаша от него се съдържа от 15 до 30% от дозата кофеин, която се съдържа в чаша нормално кафе? В „Защо спим?“ преподавателят в Калифорнийския университет в Бъркли д-р Матю Уокър, който изследва съня повече от 20 години, описва какво е сънят, как той се променя в различните етапи от живота ни, какво са циркадният ритъм и сънното налягане и как мозъкът генерира сън. Ученият хвърля светлина върху редица важни въпроси по темата като много ли са 9 часа сън за една нощ, как би трявабло да спим, какво причинява на организма ни дори една нощ, в която сме решили въобще да не спим, как влияе консумацията на алкохол преди лягане и др.

снимка: Емилия С. Николова

Истината е, че откакто прочетох тази книга здравият сън стана абсолютен приоритет за мен. Затова без никакво съмнение мога да кажа, че „Защо спим?“ е една от най-важните книги, които съм чела не само през последните години, ами въобще. Препоръчвам силно да й обърнете внимание – няма да сбъркате!

издателство: „Изток-Запад“

превод от английски: Детелина Иванова

корица: Деница Трифонова

стр. 416

цена: 25 лв.

Изкуството да бъдеш спокоен“, Райън Холидей

След качествения сън е време да обърнем внимание на друг важен за здравето ни фактор – спокойствието. Привеждайки множество примери от световната история, философия и (поп) култура, в „Изкуството да бъдеш спокоен“ Райън Холидей ни напомня на пръв поглед клиширани, но съвсем реални факти, които системно пречат на нашето спокойствие и ни напрягат допълнително всеки ден. Сред тях, казва Холидей, е т.нар. деструктивно мислене, което се състои в размисли, съмнения и критики за неща, които най-вероятно никога няма да се случат. Също и непрестанната надпревара с времето (дори когато тя не е необходима), навикът да проверяме имейла си през 10 минути, сякаш абсолютно всяко електронно писмо, което постъпва във входящата ни кутия се нуждае от незабавен отговор на живот и смърт, и др. Авторът изброява още куп фактори, които влияят на така важното за постигането на целите и спокойствието ни самообладание, подтиквайки ни да осмислим цялостното си поведение – от вредния и напълно безсмислен навик да скролваме безцелно телефона си безброй пъти в рамките на час до способността ни реално да ценим настоящия момент, който често пропускаме, правейки планове за бъдещето.

снимка: Емилия С. Николова

Както казва самият Холидей: „Може би залезът е прекрасен, ала вместо да потънем в него, ние го снимаме.“ Така че следващия път, в който посегнете към телефона си, за да уловите момента, не го снимайте, а го изживейте. Пробвах и ми се получи доста добре.

издателство: „Сиела“

превод от английски: Жана Кличмурадова

корица: Фиделия Косева

стр. 276

цена: 15 лв.

Да изживееш норвежката мечта“, Ерик Дрегни

Идва ред на един по-нетрадиционен пътепис, изпълнен със свеж хумор и множество комични ситуации, чийто автор е четвърто поколение американец с норвежки корени. В „Да изживееш норвежката мечта“ Ерик Дрегни – журналист, преподавател по творческо писане и автор на цели 19 книги – ни повежда да едно изключително приятно пътешествие из родината на своя прадядо Елеф, който напуска Норвегия през далечната 1893 г. По това време страната е една от най-бедните на Стария континент, а след като си тръгва от нея, самият Елеф се озовава в Северна Америка и никога повече не се връща в родината си. Затова пък неговият правнук решава да тръгне по следите на своите скандинавски корени. А докато го прави минава през ада – град Хел (игра на думи с английското hell), опитва се да разбере идеята зад слогана „Начукай си сам в „Икеа““, яде (не)охотно маринована херинга и каша, посещава традиционна дървена хижа в гората (норв. hytte) и стига с луксозен кораб чак до Северния полярен кръг. От книгата научаваме още какво е Янтеловен, защо картините на Едвард Мунк са „дарлинг“ и какво всъщност значи това, както и какво се прави по време на юлебор.

снимка: Емилия С. Николова

Както самият Дрегни обобщава, „Да изживееш норвежката мечта“ е за хора, които не знаят много за Норвегия, но проявяват интерес към нея. Дори и да не сте сред тях, тази книга ще ви разсмее от сърце, а това, само по себе си, я прави отличен избор за плажно четиво.

издателство: „Ера“

превод от английски: Юлия Чернева

корица: Фиделия Косева

стр. 260

цена: 15,99 лв.

Дарвин в супермаркета“, Марк Нелисен

Част от най-важните предпоставки за популяризиране на науката е тя да бъде представена по разбираем за широка аудитория начин, с чувство за хумор и чрез примери от ежедневието, с които всеки от нас се сблъсква. Белгийският поведенчески биолог Марк Нелисен владее това перфектно. „Дарвин в супермаркета“ е една от многото му книги на тема човешко поведение и еволюция, която е написана на разбираем език и с фино чувство за хумор. Поглеждайки през очилата на Дарвин, ученият обяснява как еволюцията влияе на ежедневното ни поведение. Нелисен ни разяснява защо човешките деца се раждат твърде рано, на какво точно се дължи правопропорционалната връзка между ръста и доходите при мъжете и защо тя е коренно различна при жените, как учените получават много и полезна информация от краткосрочните връзки и коя е „тъмната тройка“ на личността. Научаваме също какво се случва в човешкия мозък, за да се появи параноята, какво е важно да знаем за емоциите, защо човешката сексуалност е по-скоро нюансирана, а не полюсна, и още куп интересни еволюционно обяснени факти.

снимка: Емилия С. Николова

Пригответе се за 36 кратки и изключително увлекателно написани истории за еволюцията, които едновременно ще ви разсмеят и със сигурност ще променят мнението ви за света и за самите вас.

издателство: „Колибри“

превод от нидерландски: Мария Енчева

корица: Иво Рафаилов

стр. 208

цена: 18 лв.

Религии, ценности и върхови преживявания“, Ейбрахам Маслоу

Ейбрахам Маслоу – един от основоположниците на хуманистичното направление в психологията – е човекът, представил на света йерархичното подреждане на човешките потребности в т.нар. Пирамида на Маслоу. Дефинирана от него преди повече от половин век, Пирамидата на човешките потребности е сред основните инструменти, които се използват и до днес в сферата на бизнеса, рекламата и мотивацията по целия свят. В „Религии, ценности и върхови преживявания“ Маслоу говори за едни по-други потребности на хората – тези от върхови преживявания, които често самите ние не разбираме напълно. В търсене на екзотичното, странното, нетипичното, човекът прибягва до различни способи, с които да го постигне – чрез поклонничество, религия, наркотици, секс и др. Американският психолог разглежда (постигането на) това тъй специално внезапно чувство на щастие, което често замъглява рационалното ни мислене и ни лашка между импулсите от най-добрия ни Аз (спонтанността) и импулсите от болния ни Аз (импулсивността и отреагирането).

снимка: Емилия С. Николова

Лекциите, събрани в книгата, са публикувани за първи път през 1964 г., но сред множеството интересни прозрения на автора е и това, че организираната религия и църквите могат да станат основните врагове на религиозното преживяване и на преживяващия религията. А не е ли именно това един от най-големите проблеми на религията в XXI век?

издателство: „Хермес“

превод от английски: Ангелин Мичев

корица: Георги Станков

стр. 192

цена: 12,95 лв.

За финал остава да ви пожелая незабравимо забавна отпуска, изпълнена с положителни емоции, хубави книги и добра компания, защото, както е казал Плавт: „Където са приятелите, там е богатството.“ За още идеи за нехудожествени книги, можете да хвърлите око на „5 нехудожествени книги за плажа“, които препоръчах миналото лято.

снимков материал: Емилия С. Николова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp