5 нехудожествени книги, които да подарите за Коледа

5/5

Човек, който не чете хубави книги, няма предимство пред неграмотния.

 Марк Твен

Международният панаир на книгата в София приключи, но Коледа наближава и като човек, който обича да подарява книги със и без повод, реших да спретна този материал с препоръка за 5 нехудожествени книги, които да подарите за Коледа. Изборът е разнообразен, четивата – интересни, така че съм сигурна, че което и от заглавията да изберете за подарък, няма да сгрешите. А сега по същество, тъй като остават броени дни до Коледа!

Как Исландия промени света“, Егил Бяртнасон

Започвам с едно леко, приятно и в немалка степен зимно заглавие – напълно в духа на празника. За мнозина Исландия е далечна земя на горещи минерални извори, гейзери, вулкани, бели нощи, безмерни ледници и потомци на викинги. Но знаете ли, че островната държава няма въоръжени сили и никога не е използвала оръжие срещу друга страна? А че първата жена независим кандидат за президент в света е избрана именно в Исландия през 1980 г.? Също и че Нийл Армстрoнг се готви за историческия си космически полет до Луната не другаде, а в специална местност в Скандинавската страна, където пейзажът наподобява в голяма степен лунния?

снимка: Емилия С. Николова

С уникалното си чувство за хумор и лек за четене стил, в своя своеобразен исторически пътеписКак Исландия промени света“ известният исландски журналист, пътешественик и преподавател в Исландския университет Егил Бяртнасон проследява хронологично 1200-годишната история на своята родина. Споделяйки редица интересни и слабо известни факти, Бяртнасон ни повежда из шеметните пейзажи и богата история и култура на Исландия, показвайки ни едно (не)познато и (не)стандартно нейно лице.

Това леко четиво е идеален подарък за всяка  любопитна натура, която се интересува едновременно от история, пътешествия и интересни факти.

издателство: „Ера“

превод от английски: Емилия Карастойчева

консултант: Теодора Тилева

художествено оформление: Фиделия Косева  

стр. 272

цена:  16,99 лв.

Жива мрежа“, Дейвид Игълман

Човешкият мозък и начинът, по който той функционира занимават Дейвид Игълман от години, а откритията, до които невробиологът достига в богатата си изследователска кариера са пространно изложени както в книгите и научните статии, които пише, така и в хитовата телевизионна поредица по BBC „Мозъкът“, на която е сценарист и водещ.

снимка: Емилия С. Николова

Игълман смята, че човешкият мозък е една изключително мощна изчислителна машина, която непрестанно реагира и се пренастройва така, че да увеличи до максимум своята ефективност. В новата си книга „Жива мрежа“ авторът на „Мозъкът. Това си ти“ дава отговори на важни въпроси като: защо днес всеки от нас е различен човек от своето вчерашно аз, а утре – ще бъде различен от днешното си аз; какво е общото между сънуването и въртенето на планетите; защо най-големият враг на спомена не е времето, а другите спомени, и др.

Приятният стил на писане на Игълман е доказателство за умението му да комуникира чиста наука на разбираем език и с чувство за хумор – качества, които са от ключово значение за популяризирането на науката, от което толкова силно имаме нужда напоследък.

Тази научнопопулярна книга е подходяща за подарък на всеки, който иска да опознае своя мозък, т.е. да научи повече за самия себе си.

издателство: „Сиела“

превод от английски: Елена Филипова

корица: Фиделия Косева

стр. 360

цена:  17,90 лв.

Смущения в човешкото мислене. Noise“, Даниъл Канеман, Оливие Сибони и Кас Р. Сънстейн

Още едно силно заглавие в секция наука, чиито автори са добре познати на всеки любител на качествената рационална литература. Проф. Даниъл Канеман е Нобелов лауреат за икономика от 2002 г. и автор на впечатляващия труд „Мисленето“. Проф. Оливие Сибони пък познаваме от „На път сте да допуснете голяма грешка“, а Кас Р. Сънстейн е съавтор на световния бестселър „Побутване“ (заедно с Ричард Х. Талер). Имайки предвид това, вече знаем, че  „Смущения в човешкото мислене. Noise“ е наистина висока топка.

снимка: Емилия С. Николова

В съвместното си изследване тримата изтъкнати учени разглеждат т.нар. смущения в мисленето ни – или достигането до различни заключения в особено сходни ситуации. Поддържайки тезата, че когато е налице преценка се появяват и смущения, авторите проследяват как тези смущения влияят на взимането на решения, до какви последици водят в различни аспекти на ежедневието – икономика, медицина, право и др., и най-важното – можем ли, и как, да осъзнаваме навреме и да преодоляваме тези смущения, за да правим по-добър избор.

Тази научнопопулярна книга е подходяща за подарък на всеки, който се интересува от вземането на решения и механизмите на мисленето.

издателство: „Изток-Запад“

превод от английски: Росен Люцканов

корица: Деница Трифонова

стр. 496

цена:  29 лв.

Футболът, моят живот“, Иън Райт

Крайно време е и за автобиография, при това не на кого да е, а на големия Иън Райт. Във „Футболът, моят живот“ британският футболист и нападател на „Арсенал Лондон“ (1991-1998) споделя без свян за пътя си от неделния аматьорски футбол до спечелването на КНК и шампионата в Англия. Спомня си с усмивка за пристигането на непознатия на Острова по това време Арсен Венгер и начина, по който французинът преобръща представите за футбол и дисциплина в съблекалнята на „Арсенал“ и на терените във Висшата лига. Райт пише още за привличането на Патрик Виера на „Хайбъри“, както и за рекордния за времето си трансфер (7,5 млн. паунда) на холандския магьосник Денис Бергкамп и влиянието, което той оказва върху отбора с присъствието си. Отбор, с който Райт печели дубъл през 1998 г.

снимка: Емилия С. Николова

Успоредно с това Иън Райт анализира редица актуални ситуации от последните години в „Арсенал“ и съвременния футбол като цяло, говори откровено за живота на афроамериканците в Лондон през 1970-те и 1980-те, за расизма, за получаването на подкупи в професионалния футбол през 1990-те, за ролята на футболните агенти, за кариерата си на високо уважаван футболен анализатор на Острова, и др.

Тази автобиография е повече от добър избор за (коледен) подарък, защото е едновременно автобиографичен разказ на един велик футболист и важно историческо свидетелство за особено ключов период в развитието на футбола такъв, какъвто го познаваме днес.

*Изданието може да бъде закупено единствено от фен клуба на „Арсенал Лондон“ в България чрез изпращане на лично съобщение до фейсбук страницата им.

издателство: фен клуб на ФК „Арсенал Лондон“ в България

превод от английски: Насо Русков

адаптация на корицата: Стоян Атанасов

стр. 384

цена: 22 лв.

Литературна София“, Иван Шишиев

За финал се спирам на книга, която сама по себе си е малко бижу и перфектен подарък за всеки повод. На страниците на луксозното цветно издание с твърди корици човекът зад най-популярния проект за стрийт фотография в България – „Етюд-и-те на София“, ни повежда на уникална по рода си разходка из софийските улици. Иван Шишиев вярва, че „на книги ухае цялата столица“, затова решава да ни го докаже чрез майсторски уловените през обектива си моменти от всекидневието на столичани.

снимка: Емилия С. Николова

От Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ през проекта „30 бувки“, уличните книгопродавци с техните кашони с книги, Университетска библиотека и читАлнЯта, до вековния орех на Елин Пелин в родното му Байлово, книгата „Литературна София“ е едновременно красив фотографски албум и богата историческа хроника на един град, който от векове не спира да се развива. Град с богата (литературна) история и самобитна култура. Град, който расте, но не старее.

Албумното издание ще краси всяка библиотека с гордост и ще се хареса на всеки ценител на качествената фотография, което го прави универсален подарък.

издателство: „Кръг“

оформление: Наталия Чайкина

стр. 156

цена:  24,90 лв.

Завършвам с пожелание за топли празници и приятни изненади под елхата, а ако Ви допада вкуса ми за книги, още мои препоръки за нехудожествени заглавия можете да видите тук, тук и тук. Препоръките на екипа ни за коледни подаръци пък ще откриете тук и тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp