5 начина да сме по-добри през тази година

Колко травиално нали? Хайде нова година е, давайте да сме по-добри, по-отговорни, да оправяме всички проблеми и да въдворим световен мир!

Колко често искаме да направим промяна, но след това се разубеждаваме, тъй като си мислим, че нашето усилие няма да е от значение или няма да постигнем нищо? Дали е вярно, че една птичка пролет не прави? Или по скоро трябва да мислим, че даже и минимално усилие ще бъде от значение, като дори може неочаквано да мотивира и други хора около нас? Затова, точно в началото на новата година и на новото десетилетие, бих искала да ви предложа няколко начина, по които бихте могли да помогнете на себе си и на околните в дългосрочен план, като едновременно с това насърчите и тях да се включат в лесни за изпълнение инициативи.

Рециклирайте

Рециклирането не е нещо досадно, което отнема много време – напротив, можете много бързо да го адаптирате навик за цялото домакинство у вас. Освен че лесно, бързо и практично, рециклирането води до дългосрочни положителни резултати и чрез него можете да научите децата на повече отговорност и мисъл за утрепния ден.

Изберете организация или кампания, които ви допадат и помагайте

Ежедневно се натъкваме на безброй кампании за помощ, за почистване или пък за събиране на капачки. Следващия път, когато нещо подобно ви мине през очите не го подминавайте, а се зачетете, защото може да се окаже, че въпросната кампания е близка до сърцето ви и може да се припознаете в нея. Това не само ще от помощ на хората в нужда, но и ще ви помогне да се чувствате полезни, че сте направили нещо добро.

Изберете българското

Да, знам че звучи като реклама на някое изложение, но това далче не е целта ми. Ако имате възможност, подкрепете местното производсвто – от плодове и зеленчуци до български дизайнери на дрехи и бужута (пълно е с талантливи хора у нас), а защо не и автори на книги, комедианти, актьори, певци. Така не само ще се радвате на качествена местна храна или по- интересни модели дрехи и бижута, но и ще подкрепите хората, които се трудят у нас. А с оглед на бума на авторски книги от българи, които заслужават внимание, със сигурност ще се потопите в един (не)познат литературен свят.

Слушайте

Слушайте какво наистина ви казват вашите близки. Уморени и разконцентрирани, често оставяме някакви звуци просто да минават през едното ухо и да излизат от другото, или пък чуваме само това, което ни се иска да чуем. Отделете 5 минути време и вместо обичайния въпрос „Здрасти, какво става?“, попитайте нещо по-персонално, след което случайте какво ще ви отговори вашият събеседник. Освен че ще му дадете въможност да Ви разкаже за това, което го вълнува, може и да научите нещо интересно – никога не знаме какво ще изскочи зад ъгъла.

Бъдете за пример

Тук мисля, че ням много за доуточняване. Давайте това, което бихте искали да получите. Бъдете за пример на другите, дори и за най-дребните неща. Следващия път, като се качите в автобуса, кажете „Добър ден“ на шофьора. Всички около вас ще ви чуят, а дори само един от тях да повтори действията ви следващия път, ще е хубаво.

Накрая (си) пожелаваме една наистина добра година и нека всеки един от нас да е малко по-добър отпреди.