5 криминални книги за плажа

5/5

Прекрасното синьо лято преполови. Някои вече са в отпуск, а за други като мен това бленувано време от годината тепърва предстои. Освен нещата от първа необходимост – бански, плажна кърпа и лосион за слънце, в куфара си винаги добавям няколко книги, които да чета с удоволствие под чадъра. Като любител на криминалния жанр, който е сред най-подходящите за плажа, реших да споделя с вас няколко заглавия, които вярвам, че са перфектни за лятната почивка.


Двоен грях. Мистерии под жаркото слънце“, Агата Кристи

Започвам със сборник с разкази от първата дама на криминалния жанр – голямата Агата Кристи. Името й фигурира в Книгата за рекорди на Гинес като най-продавания автор на художествена литература на всички времена, а произведенията й са преведени на повече от 100 езика.

В „Двоен грях“ английската писателка ни въвлича в 14, изпълнени с голяма доза съспенс разкази и ни среща с любимия на поколения белгийски детектив Еркюл Поаро, както и със симпатичната госпожица Марпъл.

снимка: Цвета Илиева

Какво по-подходящо четиво за почивка, от сборник с разкази, които ни пренасят на екзотични места като Египет, Иран и Ирак? Открийте сами, четейки „Мистерии под жаркото слънце“ – и в буквален, и в преносен смисъл.

издателство: „Ера“

превод от английски: Емилия Карастойчева, Ангелина Василева, Божидар Илиев, Анна Балева, Христо Кънев

корица: Фиделия Косева

стр.:  280

цена: 14,99 лв.

Смъртният грях“, Мария Грунд

Мисълта за морето и морския бриз ме отвя чак до Швеция – на страниците на дебютния роман на Мария Грунд „Смъртният грях“.

Комисар Сара Берлинг, която все още не е преживявала загубата на сина и съпруга си, е принудена да работи с новата си колежка бунтарка Айр Педершен. Двете са изправени пред брутално разследване на поредица от вцепеняващи убийства, чийто старт поставя това на 14-годишната Мия Аскар, открита в наводнена стара кариера.

Следва ново убийство на богата възрастна жена, което на пръв поглед няма нищо общо, но след запис от стара охранителна камера и картина, намерена в дома на 74-годишната жена, изглежда, че двете полицайки ще трябва да приемат различията си в името на справедливостта.

снимка: Цвета Илиева

Писател и сценарист, Грунд завършва магистърска степен по изящни изкуства в Нюйоркския университет. Дългогодишен редактор е на британската медийна компания The Smalls, а „Смъртният грях“ е първата й книга, която жъне редица успехи още с илизането си през 2020-та. След като я прочетете, ще се уверите сами защо.

издателство: „Сиела“

превод от шведски: Стефка Кожухарова

корица: Живко Петров

стр.:  376

цена: 17,90 лв.

Кралството“, Ю Несбьо

Оставам на скандинавска вълна с норвежеца Ю Несбьо, чиито книги са преведени на повече от 50 езика по целия свят. Този път Кралят на скандинавското криминале ни поднася завладяващ роман за взаимоотношенията между двамата братя Рой и Карл Опгор. Карл няма търпение да превземе света и заминава за Канада, докато Рой остава доволен от спокойния си живот на автомонтьор в притихналото родно градче Ус, недалеч от Осло. Години по-късно Карл се завръща с мистериозната си съпруга Шанън и с грандиозните си планове, докато дълбоко заровени семейни тайни започват да излизат на повърхността…

снимка: Цвета Илиева

За „Кралството“ самият Стивън Кинг споделя: „Четях „Кралството“ и не можех да го оставя. Поразителен, оригинален, този роман е специален по всякакъв начин.“ С всяка прочетена страница от книгата на Несбьо се чувествах точно като Кинг – тотално пленена от уменията на скандинавеца да разказва.

издателство: „Емас“

превод от норвежки: Ева Кънева

корица: Живко Петров

стр.:  616

цена: 24 лв.

Среднощен гост“, Артър Конан Дойл

Продължаваме с крими разказите, при това не от кого да е, а от сър Артър Конан Дойл. Автор на криминални и научнофантастични истории, пиеси,  исторически романи и поезия, роденият в Единбург писател е световноизвестният създател на най-популярната детективска двойка в художествената литература: Шерлок Холмс и неговия верен помощник доктор Уотсън.

Като огромен фен и на двата персонажа, нямаше как да не посегна към сборника „Среднощен гост“, който включва цели 14 майсторски написани истории, част от които бяха напълно непознати за мен, тъй като се представят за първи път на българския читател. Сред тях попада и преведеният за първи път на български език „Тайната на билярдната топка“, публикуван през далчената 1893 г. в списанието на Единбургския университет „The Student“.

снимка: Цвета Илиева

Винаги е удовлствие да четеш Дойл, не мислите ли?

издателство: „Паритет“

превод от английски: Татяна Балова

стр.:  280

цена: 18,99 лв.

Най-добрите криминални разкази на прочути писатели“, колектив

В този интересен подбор на съставителя Иван Атанасов отново срещаме сър Артър Конан Дойл, но този път с популярния му разказ „Лигата на червенокосите“. Компания му правят други любими мои автори, като Морис Льоблан с крадеца джентълмен Арсен Люпен, специалистът по макабрени истории Едгар Алън По с неговия Дюпен, както и кралят на модерния трилър Едгар Уолъс. В разказа „Зелената мамба“ Уолъс ни изправя на нокти докато описва играта на котка и мишка между Мо Лиски „некоронован император на подземния свят“ и работещия за прокуратурата господин Рийдър. История, която ме държа в напрежение до самия й неочакван край.

снимка: Цвета Илиева

Друг разказ в сборника, който ме впечатли, е „Тайната градина“ на Гилбърт Кийт Честъртън. В него една обикновена вечеря, организирана от началника на парижката полиция Аристид Валантен, завършва с труп в градината на къщата му. Привидно невъзможното за разкриване убийство бива разплетено от неочакван герой.

Като добавим и велики автори като Чарлз Дикенс, Марк Твен, Джек Лондон и О. Хенри, няма как да се пропусне такова бижу, което с удоволствие добавих към колекцията си от прочетени книги.

издателство: Изток-Запад“

превод от английски: Боряна Даракчиева

корица: Деница Трифонова

стр.  400

цена: 19,90 лв.

Надявам се сред тези заглавия да сте припознали нещо и за своята почивка. А сега ви оставям и отивам да стягам багажа, защото, както се пееше в една популярна песен „времето лети все по-далеко, ние го следим, но по-полека, огънят гори, луната мига, и засега това ми стига“. Пожелавам ви слънчево, усмихнато и пълно с приключения и време за отдих лято!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp