5 книги, които да подарите за Коледа

5/5

Наистина има рай на тази земя – рай, който обитаваме, когато четем хубава книга.

Кристофър Морли

Обичам Коледа и всичко, свързано с нея откакто се помня. И въпреки че тази година есента бе благосклонна към нас и до съвсем скоро ни носеше ярко слънце и изненадващо високи температури, Коледа наближава и трескавото търсене на подаръци започна. Тъй като съм от хората, които винаги добавят към подаръците и книга, няма как да пропусна и този декември да ви препоръчам 5 книги, които да подарите за Коледа. Умишлено съм избрала коренно различни жанрове и теми, за да обходя по-цветна палитра от заглавия, които са подходящи за хора с различни пол, възраст и интереси. Сега без да губим повече време, ето и кои са моите предложения за 5 книги, които да подарите за Коледа:

21 урока за 21-ви век“, Ювал Ноа Харари

Книжното ми откритие през 2021 г. бе „Защо спим“ на преподавателя в Калифорнийския университет в Бъркли д-р Матю Уокър. През 2022-ра това определено е „21 урока за 21-ви век“ на проф. Ювал Ноа Харари. Авторът на първата книга в настоящия ми списък е един от най-влиятелните интелектуалци на нашето време, чиито книги са продадени в над 40 млн. копия на 65 езика по целия свят. Навярно това се дължи не само на увлекателния изказ на 46-годишния професор по история в Еврейския университет в Йерусалим, а и на факта, че той изнася речи и лекции както в TED, така и на световнозначими конференции като тази в Давос през 2018 и 2020 г.

В „21 урока за 21-ви век“ Харари обръща внимание на актуални теми като изкуствения интелект, big data, расизма, религията и екологичното предизвикателство. Поглеждайки ги от възможно най-различни гледни точки с цел обективност и разбиране на същността на проблема, Харари споделя мислите си и за тероризма, имиграцията, войната, либерализма, социалните мрежи и др.

21 урока за 21-ви век - Ювал Ноа Харари

21 урока за 21-ви век“ е фунадаментална книга не за миналото и бъдещето, а за настоящето. В нея се обяснява защо в свят, заливан от купища ненужна информация яснотата е сила. Затова смятам, че луксозното издание с твърди корици би било чудесен подарък за всеки рационално мислещ човек, който се интересува от глобалната картина тук и сега. Защото само разбирайки правилно настоящето, бихме могли да осмислим по-адекватно бъдещето.

издателство: „Изток-Запад“

превод от английски: Мариана Шипковенска

корица: Деница Трифонова

стр. 288

цена: 29 лв.

Малък наръчнник по хюга“, Майк Викинг

Второто ми предложение е облечено в красиви твърди корици топло и уютно четиво, което ни подсказва не само къде се крие ключът към щастието, а и фактът, че то е под носа на всеки от нас, стига самите ние да поискаме да (си) го създадем. Освен че е представител на една от водещите страни в световните класации за щастлив живот, авторът на „Малък наръчник по хюга“ е и изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. В рамките на по-малко от 300 богато илюстрирани цветни страници роденият в Дания Майк Викинг ни разкрива „Тайните на датчаните за щастлив живот“. Сред тях са основно простички неща като четенето на книга по размъкнат домашен пуловер в удобно дървено кресло, пиенето на чай и кафе с приятели в неделя следобед, хапването на сладки кифлички или лакриц с шоколад край горящи ароматни свещи у дома или гледането на филм с любим човек, сгушени в уюта на меко одеяло. Казано накратко, хюга – или датската рецепта за щастие – се отнася по-скоро до атмосферата и преживяването, отколкото до определени предмети и до материалното.

Малък наръчник по хюга - Майк Викинг

И въпреки че точно есенно-зимният сезон е перфектното време за хюга, не забравяйте, че хюга е начин на мислене, а не моментно състояние през определни месеци от годината. Именно затова тази книга би била чудесен подарък за всеки, на когото малките неща в живота носят всекидневно удоволствие.

издателство: „Хермес“

превод от английски: Стоянка Карачанова

оформление: Тодор Пунгеров

стр. 288

цена: 19,95 лв.

Атлас на щастието“, Хелън Ръсел

В търсене на още книги по темата за хюга и щастливия начин на живот в Скандинавието открих авторката Хелън Ръсел и две от най-харесваните й заглавия в световен мащаб: „Така го правят датчаните“ и „Атлас на щастието“. Наскоро ви запознах с „Така го правят датчаните“ в друг материал, а сега идва ред и на красивото издание на „Атлас на щастието“.

Атлас на щастието - Хелън Ръсел

Популярната британска журналистка, писателка и лекторка на TEDx си поставя за цел да ни запознае с концепцията за щастие в 33 държави по света, които знаят как се гледа на живота от положителната му страна. От нагласата за fair go на австралийците през friluftsliv на норвежците и „брутното национално щастие“ на бутанците, Хелън Ръсел ни дава множество примери защо оптимизмът не е лекомислие, а необходимост.

Подобно на „Малък наръчни по хюга“, освен с позитивно послание, лек за четене текст и интересни факти, „Атлас на щастието“ може да се похвали също с цветни оригинални илюстрации и тематични илюстративни елементи из страниците си. Всичко това, в комбинация с ярките й твърди корици, я прави отличен избор за (допълнение към всеки) подарък без значение от възраст, пол и интереси. В крайна сметка щастието е за всеки, нали?

издателство: „Ера“

превод от английски: Росица Тодорова

оформление: Фиделия Косева

стр. 288

цена:  24,99 лв.

Арсенал Лондон завинаги“, Станил Йотов

Има хора, за които светът е футбол всеки ден, не само в рамките на 1 месец през 4 години по време на Световното. С радост мога да заявя, че съм един от тях – обожавам тази игра и съм страстен привърженик на „Арсенал Лондон“ от 20 години. Затова нямах търпение да проверя знанията си и да изчета трескаво всеки ред от куиз книгата „Арсенал Лондон завинаги“ на авторитетния български спортен журналист Станил Йотов.

Нещото, което ме впечатли най-силно в изданието бе, че освен историята на „Арсенал“, то проследява и голяма част от историята на английския футбол от 1886 г. до наши дни. А това прави книгата идеален подарък за всеки, който обича футбола, без значение дали е фен на „артилеристите“ или не.

Арсенал Лондон завинаги - Станил Йотов

Кое е първото лондонско дерби, проведено в Първа дивизия? От кого се вдъхновява кралица Елизабет II, за да стане привърженик на „Арсенал“? Кой е първият двубой, поставил началото на живите футболни предавания през далечната 1927 г.? Това са едва 3 от цели 330 въпроса, чиито отговори откриваме в изпълнената с интересни факти книга.

В „Арсенал Лондон завинаги“ Станил Йотов не само проследява в детайли историята на „артилеристите“ и футбола от Острова, но отделя специално внимание и на Arsenal Supporters Club Bulgaria – най-големия фен клуб на чуждестранен футболен отбор у нас. Бонус в изданието е секцията с кратки текстове от известни лица в медийното ни пространство, които са привърженици на футбола, но не са от „Арсенал“, както и избрани лични истории на част от членовете на ASCB.

издателство: „Premium books“

корица: Калоян Кондузов

стр. 240

цена: 15 лв.

Небесни тела“, Доротея Василева

Поставям точка на този материал с нещо нежно, лично и оголващо душата на своя автор, което със сигурност ще докосне всеки читател, който цени поезията. Може би не е случайно, че преди 7 години именно любовта към книгите ни срещна с авторката на „Небесни тела“, а тази среща прерасна в приятелство, което с радост поддържаме до днес. Освен приятелството ни обаче, сред причните да добавя в текста си дебютната стихосбирка на Доротея Василева е и фактът, че книгата е победител в ежегодния конкурс за дебют на издателска група „АРС“ и Scribens, а също така бе номинирана и за Литературна награда „Перото“ в категория „Дебют“ преди броени седмици. Ще се убедите сами защо по време на Софийския международен литературен фестивал, на който Василева гостува със своите „Небесни тела“.

Небесни тела - Доротея Василева

Не е тайна, че поезията далеч не е за всеки. Също така и че в съвременната ни литература човек рядко може да попадне на красиви стихове, които веднага обгръщат с мекота душата и нямат нищо общо с поредната скалъпена със сутрешната чаша кафе фейсбук поезия, която радва масите. „Небесни тела“ на Доротея Василева е една по-(раз)лична стихосбирка, която ще докосне тези, които имат смелостта да я почувстват. А вярвам, че един подарък, който успее да докосне своя получател е безценен.

издателство: „Scribens“

корица: Ива Стефанова

стр.: 72

цена:  13 лв.

За финал се надявам да съм била полезна с тазгодишните си препоръки за книжни подаръци и ви пожелавам да се радвате на малките неща в живота, създавайки повече хюга моменти на щастие сред рационално мислещи хора, които ви карат да се чувствате истински добре.

снимков материал: Емилия С. Николова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp