5 интелигентни книги за плажа

„Във всички видове изкуства е необходимо да изпитваш само онези чувства, които искаш да събудиш у другите.“

Стендал

След като вече писах препоръка за 5 полезни бизнес книги за начинаещи и напреднали, а по-късно и за 5 книги, подходящи за (допълнение към) коледен подарък, в началото на лятото идва време да ви предложа 5 интелигентни книги за плажа. И тъй като www.trio.bg е умна и културна медия, къде другаде, освен при нас, ще видите предложения за плажни четива, посветени на фотография, изобразително изкуство, театър, писане или литература?

Ето ги и тях:

 „Дзен в изкуството да пишеш“, Рей Бредбъри

Омайният език на американския писател и сценарист Рей Бредбъри е пословичен. И това далеч не е случайно. След като ни сгря на цели „451 градуса по Фаренхайт“, напи ни с ароматно „Вино от глухарчета“, отправи ни изкушаващото предложение „Хайде всички да убием Констанс“ и ни разказа защо „Смъртта е занимание самотно“, в сборника с есета „Дзен в изкуството да пишеш“ Бредбъри разкрива откъде черпи непрестанно вдъхновение да пише. В 12-те текста в книгата, излезли под майсторското перо на автора през последните 40 години от живота му, Рей Дъглас Бредбъри споделя възгледите си за това на какво ни учи писането, как опиянението от акта на творчество спасява пишещия от погубващата го реалност, колко е важно пишещият да има усет и мярка за дължината на текста, защо редактирането и съкращаването са от огромно значение за истински добрия текст и др. Може би най-важният въпрос, на който Рей Бредбъри търси (и намира!) отговор в сборника е как да запазим и да поддържаме музата.

превод от английски: Христо Димитров
корица: Дамян Дамянов
стр.  208
цена: 12,90 лв.

Театърът“, Дейвид Мамет

За едни краен и скандален, за други новатор, дръзнал да се опълчи на остарелите разбирания в театъра и киното, Дейвид Алън Мамет е сред големите имена в историята на киното и театъра от втората половина на XX век насам. Американският драматург, есеист, сценарист и режисьор е добре познат с работата си по пиесата „Гленгари Глен Рос“, за която печели „Пулицър“ през 1984 г. и е номиниран за награда „Тони“, както и със сценариите на филми като „Пощальонът винаги звъни два пъти“, „Да разлаем кучетата“, „Обир“ и др. В есеистичния сборник „Театърът“ Мамет изразява възгледите си за остарелите разбирания и архаичните способи на работа в съвременния театър. Драматургът открито изказва съмненията си върху смисъла от работата на режисьора, костюмографите, сценографите и осветителите, а допълнително скандализира и като поставя под въпрос теоретичните трудове по актьорско майсторство, писани в първите десетилетия на XX век от Константин Станиславски, Николай Горчаков и други знакови личности в бранша.

превод от английски: Милена Попова
корица: Деница Трифонова
стр. 144
цена: 12 лв.

За фотографията“, Сюзан Зонтаг

Пренасяме се в магичния свят на фотографията. При това не с кого да е, а с изтъкнатата американска интелектуалка Сюзан Зонтаг. Утвърден автор на художествена литература и есеистика в областта на философията, литературната критика, културологията и фотографията, в изследването си „За фотографията“ Зонтаг излага философските си възгледи за фотографията и тайната агресия на фотоапарата. „Фотографиите – пише тя – наистина са уловено преживяване и апаратът е идеалното оръжие на ненаситния разум.“ Зонтаг смята, че актът на фотографиране е не просто запаметяване на дадено изображение, а своеобразно присвояване на заснетото. Това, само̀ по себе си, означава, че фотографът се поставя в положението на познаващ света, т.е. владеещ не само заснетите изображения, но и това, което е на тях. Сред въпросите, които вълнуват писателката е и как фотоапаратът улавя действителността и я интерпретира, подобно творбите на изобразителното изкуство.

превод от английски: Христина Кочемидова, Юлиян Антонов
корица: Деница Трифонова
стр. 244
цена: 12,90 лв.

Шест разходки в горите на измислицата“, Умберто Еко

Изтъкнатият италиански писател, философ, есеист и мислител Умберто Еко ни повежда на интригуваща разходка из шарените гори на художествената измислица. Изследвайки някои от основните механизми в литературата Еко ни среща с най-разнообразни автори и произведения – от Итало Калвино и романа му „Ако пътник в зимна нощ“ през Лорънс Стърн и неговия magnum opus „Тристрам Шанди“ до „Повест за Артър Гордън Пим“ на Едгар Алън По и възгледите на Т. С. Елиът за успеха на шекспировия „Хамлет”. В типичния си увлекателен стил италианският ерудит ни запознава с техниките на разказвача и ни обяснява подробно за създаването на нов текст и за отношението между „читателя-модел” и „автора-модел”. Ако се чудите как всеки текст разкрива към какъв читател се стреми, Умберто Еко ще ви разкаже – по време на всичките „Шест разходки в горите на измислицата“.

превод от английски: Ангел Игов
корица: Дамян Дамянов
стр. 196
цена: 12 лв.

 „Да гледаш и да виждаш“, Даниел Арас

Менините“ на Диего Веласкес, „Поклонението на влъхвите“ на Питер Брьогел Стария, „Венера Урбинска“ от Тициан и „Марс и Венера, изненадани от Вулкан“ на Тинторето са едва част от изящните творби на някои от най-известните художници в историята на изкуството, разгледани от Даниел Арас. В цветното издание с твърди корици „Да гледаш и да виждаш“ френският историк на изкуството и специалист по класическо ренесансово изкуство тълкува по достъпен и забавен начин редица световноизвестни творби от велики художници, правейки им подробен анализ, който демонстрира неговите чувствителност и фин усет към детайла. Книгата съдържа повече от 50 цветни илюстрации и детайлни фрагменти, в които изкуствоведът анализира отделни елементи от тези класически произведения.

превод от френски: Мила Атанасова
корица: Деница Трифонова
стр. 176
цена: 15,90 лв.

В заключение ще добавя, че авторите на всяко от петте издания са повече от известни, а работата и експертното им мнение в сферата на съответното изкуство са признати от техни колеги, критици и почитатели по целия свят.

Френският есеист и юрист Жозеф Жубер е казал, че „в изкуството полезното трябва да произтича от приятното, а не приятното от полезното. В основата на прекрасните произведения лежи чарът на ума, а не добрите намерения“. Ако се чудите каква книга да вземете със себе си на плажа, изберете някоя от тези и ще се убедите сами в думите на Жубер.

 снимков материал – Емилия Николова

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.