5 грешки, които правите всеки ден

5/5

Тази статия има за цел да ви каже нещо много важно, затова прочетете тези 5 грешки до последната, макар и да ви звучат тривиални. Може да останете изненадани от това, което ще научите. 

1.Работите, това което трябва, вместо това, което искате

Да работиш каквото трябва, вместо каквото искаш, е неприятно, но едва ли е толкова грешно. Като по-голяма грешка бих посочил факта, че хората вече нямат концентрацията да прочетат една статия в нейната пълнота. Те просто я отварят и вместо да изчетат какво е имал предвид авторът с тези „5 грешки“, „10 начина“ или някаква друга класация, хората просто скролват и прочитат маркираните в удебелен шрифт и добре номерирани точки в нея. Без вникване в детайли, без мисъл. 

2.Забравят да казват НЕ

Тази статия няма за цел да обяснява грешките, а да преброи колко хора ще минат с поглед до 5-тата грешка, без да са прочели този текст, след което (евентуално) ще се върнат и ще разберат смисъла на посланието. Ако четете това, вероятно ви е станало интересно. Изпратете тази статия на приятел и малко след това го попитайте разбрал ли е за какво става дума в нея. Ако ви отговори с клише относно 5-те грешки – значи нищо не е разбрал и чете по диагонал. 

3.Забравяме да сме благодарни

Това обаче е проблем. Не си мислете, че си губя от ценното време, за да правя толкова крива статия само за да се оплача, че хората не четат моето словоизлияние. Напротив – аз искам да изкрещя за проблема, който малцина си дават сметка, че имат, а именно – липсата на концентрация. Този феномен ни залива в последното десетилетие и ние все по-често ставаме негова жертва – когато отвсякъде сме заринати с ненужна информация – снимки на бебетата на хора, които познати на наши познати са качили във Facebook, политически коментари от всеки идиот в мрежата, сложни дискусии относно новото лого на някой мобилен оператор, анализ на вирусни инфекции от непрофесионалисти, катастрофи, спецоперации и неизчерпаем брой материали за личностно развитие. 

4.Не приемаме света такъв,  какъвто е

Всичко това натоварва нашите сетива, но ние като консуматори, които искаме още допамин за мозъка, си правим нещата още по-сложни – пускаме си музика в колата, в автобуса, докато ходим пеша, инсталираме приложения, за да можем да скролваме снимки и клипове дори когато сме в асансьора… Накратко – изпичаме си мозъка, който в един момент отказва да приема повече информация. Ние го усещаме чрез нежелание да четем. Нито статии като тази, нито сериозни материали, които са важни за нас, за нашето здраве и живот. Ние сме преяли. Преяли сме с ненужна информация и когато отворим статия като тази, вместо да се насладим на яденето си, ние просто отхапваме няколко хапки, изплюваме ги и продължаваме нататък с усещането, че сме сити. 

5.Не четем нищо друго освен удебелените точки в една статия – така ли направихте и вие? Скролнахте ли статията, за да прочетете само точка 1, 2, 3, 4, и 5 без текста между тях? Ако сте направили така, добре е да се върнете към точка 1 и да прочетете описанието й. Защото тази статия не е, за да ви опише 5 грешки, а да ви покаже само една – това, че сте предозирали с ненужна информация и нямате възможност да отделите дори 3 минути, за да прочетете един текст в пълнота.

А какво друго пропускате от живота си, докато скролвате през него? Погледа на любим човек? Вкуса на кафето, което пиете машинално пред екрана? Красотата на песента, която звучи в слушалките ви, докато правите още 10 неща и мислите за още десетина? Смисъла на книгата, която четохте миналия месец, но сякаш ви се губи част от нея? Вкуса на живота си?

Изпратете статията на приятел да видите дали той е предозирал с ненужна информация : ) 

Споделете резултата в коментарите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp