400 години вдъхновение от Шекспир

„Ако ли с нещо
у вас природа, чест и неприязън
съм предизвикал, знайте, че е лудост.“
Шекспир, „Хамлет“,

превод: Александър Шурбанов

На 23 април 2016 г. се навършват 400 години от смъртта на големия Уилям Шекспир. Роденият през 1564 г. в Стратфорд на Ейвън, Уорикшър (Англия) бард се радва на уважението и признанието на своите съвременници (както и на поколенията след тях), но славата, с която се ползва днес, достига грандиозните си размери едва през XIX век. По това време на Стария континент процъфтява Романтизмът, а на Острова Викторианската епоха е в апогея си – Шекспир е признат и от романтиците, и от викторианците.
И през XX век Шекспирови произведения са преоткривани, претворявани и препрочитани многократно – било чрез стриктно придържане към класическите текстове, или чрез изцяло новаторски интерпретации и превъплъщения за Шекспировите персонажи.
Едва ли ще е пресилено да кажем, че днес Уилям Шекспир е най-разпознаваемото име не само в англоезичната, а и в световната литература. Безспорно Ейвънският бард е еталон за висок език, неподражаем драматургичен изказ и елитарен (в пълния смисъл на думата) стил.
По повод 400 години от смъртта на великия английски драматург през 2016 г. Британски съвет по целия свят инициира мащабната програма „Шекспир е жив“ (Shakespeare Lives), която включва множество разнообразни мероприятия в чест на най-знаковото лице на английската култура.
В България календарът със събития, организирани както от Британски съвет, така и от партньори и съмишленици, включва широка палитра от дейности до края на годината – концертни цикли, театрални постановки, прожектиране на документални филми, изложби, литературни четения, дискусии, ученически конкурси, международна научна конференция, NT Live, дори турнир по тенис в Шекспиров стил.
Повече за програмата „Шекспир е жив“ можете да научите от сайта на Британски съвет.
Пълният календар със събитията в чест на Шекспир през 2016 г. в България можете да видите тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.