400 години вдъхновение от Шекспир

„Ако ли с нещо
у вас природа, чест и неприязън
съм предизвикал, знайте, че е лудост.“
Шекспир, „Хамлет“,

превод: Александър Шурбанов

На 23 април 2016 г. се навършват 400 години от смъртта на големия Уилям Шекспир. Роденият през 1564 г. в Стратфорд на Ейвън, Уорикшър (Англия) бард се радва на уважението и признанието на своите съвременници (както и на поколенията след тях), но славата, с която се ползва днес, достига грандиозните си размери едва през XIX век. По това време на Стария континент процъфтява Романтизмът, а на Острова Викторианската епоха е в апогея си – Шекспир е признат и от романтиците, и от викторианците.
И през XX век Шекспирови произведения са преоткривани, претворявани и препрочитани многократно – било чрез стриктно придържане към класическите текстове, или чрез изцяло новаторски интерпретации и превъплъщения за Шекспировите персонажи.
Едва ли ще е пресилено да кажем, че днес Уилям Шекспир е най-разпознаваемото име не само в англоезичната, а и в световната литература. Безспорно Ейвънският бард е еталон за висок език, неподражаем драматургичен изказ и елитарен (в пълния смисъл на думата) стил.
По повод 400 години от смъртта на великия английски драматург през 2016 г. Британски съвет по целия свят инициира мащабната програма „Шекспир е жив“ (Shakespeare Lives), която включва множество разнообразни мероприятия в чест на най-знаковото лице на английската култура.
В България календарът със събития, организирани както от Британски съвет, така и от партньори и съмишленици, включва широка палитра от дейности до края на годината – концертни цикли, театрални постановки, прожектиране на документални филми, изложби, литературни четения, дискусии, ученически конкурси, международна научна конференция, NT Live, дори турнир по тенис в Шекспиров стил.
Повече за програмата „Шекспир е жив“ можете да научите от сайта на Британски съвет.
Пълният календар със събитията в чест на Шекспир през 2016 г. в България можете да видите тук.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.