40 години след „българския чадър” и ново издание на „Портретът на моя двойник” от Георги Марков

5/5

Над 170 души посетиха  тематичната вечер, посветена на един от най-изявените български писатели, журналисти и драматурзи.

„Към Георги Марков аз посегнах много късно, когато след 17-годишно отсъствие се завърнах да живея тук. Господи, каква беше радостта ми да го чета – чист изказ, острота и яснота. Литературна памет и простота. Това е всичко в писането, което ме е привличало въобще.

С тези думи Захари Карабашлиев откри специалната вечер, посветена на творчеството на Георги Марков.

Захари Карабашлиев

На 10 септември 2018 г. от 18:30 ч. думите на писателя дисидент зазвучаха отново. Изтъкнати български политици, писатели, журналисти, артисти и общественици се събраха в Нов театър – НДК, прочетоха любимите си пасажи от различни творби на Марков, за да почетат паметта му 40 години след неговото убийство.

Теодора Димова

Сред тях бяха Георги Господинов, Теодора Димова, Георги Мишев, Стоян Алексиев, Росен Елезов, Димитър Бочев, Филип Трифонов, Севда Шишманова, а президентът Петър Стоянов подчерта ролята на Марков за родината ни: „Всъщност той им направи голяма услуга. Аз съм сигурен, че и днес, когато пътуват по света и споменат сред интелектуалните западни среди, че са българи, им казват: „О, от родината на Георги Марков!”

В края на вечерта модераторите Тони Николов и Захари Карабашлиев поканиха на сцената и братовчеда на Георги Марков – Любомир Марков, който благодари на всички присъстващи.

Тони Николов

Убийството на Георги Марков се превръща в едно от най-емблематичните събития по време на Студената война и става известно в света с името „българският чадър“. Георги Марков напуска България през 1969 година и работи в българската секция на „Би Би Си“. Радио „Свободна Европа“ излъчва негови критични материали, разкриващи истинското положение в тоталитарна България, събрани по-късно в сборника „Задочни репортажи за задочна България“, но историите от ефира, оказали се „спасителни за слушателите” се оказват „смъртоносни за самия разказвач.”

Петър Стоянов

За разлика от дръзкия езиков експериментатор Йордан Радичков, чийто гротескен и митотворчески „магически реализъм“ руши традиционни наративни поетики, новаторството на Марков не е в поетиката и езиковото експериментаторство, а концептуално. Георги Марков се стреми да демаскира социалния фалш на съвременната му действителност.

Светлозар Игов

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp