4 криминални книги за плажа през 2023

5/5

Не знам за вас, но аз вече стягам багажа за плажа и нямам търпение да потегля към прохладното море. Жегата поизмори всички ни през последните дни и сякаш ни прикани да потърсим спасение под чадъра край морския бряг или в близващите нежно пясъка пенести вълни. Разбира се няма как да не съчетая лятната почивка с хубава книга в ръка, затова ви представям и няколко заглавия, които смятам, че биха били чудесно допълнение ваканцията ви през лято 2023:

Островът с плъховете и други истории“, Ю Несбьо

Първият сборник с разкази на Несбьо ме остави меко казано очарована от това как в този кратък формат читателят може да се потопи в пленяваща крими история, която да остави силен отпечатък у него. Затова и когато разбрах за появата на „Островът с плъховете и други истории“ нямах търпение да го прочета.  

Този път Несбьо е поел в малко по-различна посока и на фокус е бъдещето, което съвсем не е слънчево и усмихнато. В петте разкази в новата си книга, норвежкият писател ни изпраща в един постапокалиптичен свят, в който границите на добро и зло, които ние познаваме, са доста размити. Несбьо провокира размишленията ни по вечната темата за търсенето на справедливост и задава въпроси като наистина ли отмъщението трябва да е на всяка цена и можем ли да запазим човешкото у себе си, когато в света цари хаос и беззаконие.

снимка: Цвета Илиева

Темата за безсмъртието също намира място в сборника, питайки ни какво бихме направили ако в ръцете ни се озове лекарство, чрез което на практика можем да живеем вечно. Ще понесем ли последиците от решението си, пита (се) авторът, и Земята ще може ли да побере всички ни в свят, в който никой не умира?

Ю Несбьо определено успява да ни въвлече в безкрайната спирала на философските въопроси и изконните страхове на човека, подтиквайки ни да да преосмислим позициите си по тези неостаряващи въпроси. Не е случаен фактът, че книгите на норвежеца са преведени на повече от 50 езика и са продадени в над 50 милиона копия по света.

издателство: „Емас“

превод от норвежки: Ева Кънева

корица: Живко Петров

стр.: 376

цена: 22,00 лв.

Рейкявик“, Рагнар Йонасон, Катрин Якобсдотир

В последните години литературният север предоставя на читящата публика някои от най-интригуващите истории в съвременната литература и поради тази причина следя внимателно всяко заглавие от Скандинавието, което излиза на български. Така се натъкнах и на „Рейкявик“ от Рагнар Йонасон и Катрин Якобсдотир.

През лятото на 1956 г. цяла Исландия е вперила поглед в остров Видей, където за последен път преди да изчезне безследно е видяна Лара Мартинсдотир. Разследването е поверено на младия към онзи момент полицай Кристиян Кристиянсон. Въпреки канските му усилия обаче, случаят остава неразрешен. Няколко десетилетия по-късно историята все още вълнува Исландия, а в навечерието на 200-годишнината на Рейкявик, младият журналист Валур Робертсон пише серия от статии за изчезналата Лара, ентусиазиран да разбере истината за случилото се с момичето преди три десетилетия.

снимка: Цвета Илиева

Неочаквано Робертсон получава анонимно обаждане, което може да му помогне да стигне до истината за случилото се с Лара Мартинсдотир през август 1956-та. Дали истината за Лара ще излезе наяве и ще успее ли журналистът да постави край на мистерията с изчезването на момичето е въпрос, на който ще се отговорите сами, погълнати в прекарсно написаната криминална история на исландските автори.

Рагнар Йонасон е исландски писател, чиито произведения често са в списъците с бестселъри, издадени са в над 40 държави по света и са преведени на 27 езика. Любопитен факт е за Йонасон е, че е превел 14 от романите на Агата Кристи на исландски език. Катрин Якобсдотир, с която работят заедно по „Рейкявик“, пък е завършила исландска литература и е не друго, а министър-председател на Исландия…

издателство: „Ера

превод: Милена Тодорова

корица: Мира Минкова

стр.:  272

цена: 18,99 лв.

Убийство в метрото“, Мейвис Дориъл Хей

Колкото и да ми допада да откривам нови истории от Скандинавския север, има нещо, което не спира да ме тегли към добрата стара Англия и заглавията от т.нар. златна епоха на криминалния жанр. Мейвис Дориъл Хей е живяла и творила в началото на XX век, а романът й „Убийство в метрото“ е издаден през 1934 г., когато тя и съпругът й живеят на „Белсайз Лейн“ в Северен Лондон –  едва на стотина метра от мястото, където е извършено престъплението в книгата. Това предизвика интереса ми и нямаше как да пропусна книгата, която определено заслужава вниманието на любителите на криминалната литература.

Нищо в поредния скучен ден на обитателите на пансион „Фрамптън“ не предвещава, че тази вечер в него няма да се приберат всички те. Госпожа Понгълтън е намерена убита на стълбището в станцията на метрото „Белсайз парк“. Това поражда множество разнолики реакции сред живущите в пансиона, като доста от тях не са особено положителни. Оказва се, че госпажа Юфимия Понгълтън има щекотлив характер, който не допада на повечето хора, но това не само не пречи, но и допълнително подтиква всеки от пансиона да изказва свое мнение за случилото се. Тази на пръв поглед логична с оглед на обстоятелствата картина далеч не е от полза за полицията, която се опитва всякчески да открие какво точно се е случило с възрастната дама. Дали една открадната брошка преди убийството може да има връзка с него? Или пък постоянните промени по завещанието на възрастната дама са по-топла следа по случая?

снимка: Цвета Илиева

Мейвис Дориъл Хей описва персонажите си детайлно и умело, пренасяйки ни по особено реалистичен начин в обстановката и събитията от романа. Благодарение на умението й да пише добре, британката успява да върне читателя назад във времето и да го накара да се почувства, като пряк участник в историята – нещо, което всеки читател цени и харесва.

издателство: „Еднорог

превод: Златка Миронова

корица: онлайн архив „Мери Еванс“

стр.: 352

цена: 15,90 лв.

Пурпурната мрежа“, Кармен Мола

Последното заглавие в селекцията ми за това лято е продължението на „Кървавата годеница“ – заглавие, за което писах в материала си 4 криминални книги за плажа през 2022.

След като в първата книга инспектор Елена Бланко и екипът й тръгват по постъпките на убиец на младоженки, героите на Мола се натъкват на ужасна престъпна организация, която е готова да предостави мракобесни забавления от всякакъв тип на тези, които са готови да платят щедро за тях.

Бланко е потресена дълбоко, когато разбира, че „Пурпурната мрежа“ стои зад отвличането на сина й Лукас, който тя не е спирала да търси през годините. Още по-зловещо е това, че от Мрежата го превърнали в хладнокръвен убиец.

Сега Бланко, заедно с подкрепата на верния си екип Ческа, Ордуньо и Сарате, трябва да се изправи не само срещу бруталната престъпна организация, но и срещу собствената си плът и кръв…

снимка: Цвета Илиева

След „Кървавата годеница“ на Мола просто нямаше как да не прочета и продължението й, а стилът на писане и начинът, по който са представени героите и историята, определено не ме разочароваха и този път. Перфектно четиво за любителите на жанра, което горещо препоръчвам.

издателство: „Кръг“

превод от испански: Анелия Петрунова

корица: Наталия Чайкина

стр.: 376

цена: 22,00 лв.

Надявам се, че сред препоръките ми за художествени книги на плажа и това лято сте си намерили нещо за себе си през така ценното си свободно време под чадъра. Куфарът ми вече е готов и ме чака до вратата, така че изчезвам и дим да ме няма, а на вас пожелавам безкрайни летни мигове с хубаво време и книга в ръка!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp