4 криминални книги за плажа през 2022

5/5

Земята направи още една обиколка около Слънцето и някак неусетно дойде любимият сезон на мнозина от нас – слънчевото лято, или перфектното време за мечти, усмивки и по-дълги ваканции край морския бряг. Топлият пясък, пенестите вълни и блаженият момент за почивка под чадъра създават усещането за онази специална идилия, незаменима част от която е и хубавата книга. В следващите редове с огромно удоволствието ще ви представя няколко заглавия от любимия ми криминален жанр, които да пъхнете в куфара за морето това лято.

Ребусът на имената“, И. К. Р. Лорак

Тази историята ме грабна още когато прочетох резюмето, а докато разлиствах жадно страница по страница книгата, любопитството от края на историята не ме напусна и за миг. И неслучайно.

Кой не би се заинтригувал от това, дори вече пораснал, да поиграе на „Лов на съкровища“? Затова издателят Греъм Кум и сестра му Сюзан организират парти с ребуси и загадки, като канят популярни автори на криминални романи. Сред тях е и инспектор Макдоналд от Скотлан Ярд, които не подхожда с особен ентусиазъм към идеята, но приема да участва. Гостите не се познават помежду си, като мистерията се поддържа от това, че всеки от тях получава псевдоним от домакина си – име на известен английски писател.

След като е даден старт на лова на съкровището, всичко върви чудесно, докато токът не изгасва, а след отстраняване на аварията един от гостите е открит мъртъв.

снимка: Цвета Илиева

На пръв поглед изглежда, че става въпрос за сърдечен удар, но интуицията на инспектор Макдоналд е на друго мнение. Появяват се улики на неочаквани места – в кутия за забравени вещи и като играчка в лапите на домашното коте.

Ще успее ли опитният инспектор от Скотланд Ярд да събере парченцата от ребуса и да разреши загадката? Открийте сами на страниците на „Ребусът на имената“.

Оказа се, че и биографията на автора е не по-малко интересна от художествената му творба. И. К. Р. Лорак всъщност е псевдоним на родената през 1894 г. в Англия писателка Едит Каролайн Ривет, която също толкова успешно използвала и друг псевдоним: Карол Карнак. Първият й детективски роман е публикуван през 1931 г. с главен герой инспектор Макдоналд, а поредицата с истории за него й носи истински успех, тъй като излиза в продължение на цели 25 години. „Ребусът на имената“, който също е част от тази поредица, е публикуван за първи път през 1937 г., но очевидно успява да спечели читателите от първата страница и днес.

издателство: „Еднорог“

превод от английски: Зорница Русева

корица: Христо Хаджитанев

стр.:  319

цена: 17,95 лв.

Кървава луна“, Виктор Метос

Отдавна не бях попадала на история, която да ме държи в напрежение и да кара мозъка ми да работи на високи обороти в опит да нареди парченцата от пъзела от първия до последния ред.

Четирима души, нападнати докато къмпингуват, са убити по особено жесток и кървав начин, а убиецът – Арло Уорд, е заловен в близост до местопрестъплението, покрит от глава до пети в кръв. Признава се сам за виновен и полицията приема моментално признанията му за напълно достоверни.

Привидно това е лесен случай, но интуицията на неопитната служебна защитничка Мадлин Измера я води към възможността Уорд да е невинен. Затова тя моли за помощ опитните адвокати Дилън Астър, който се гордее с 44 поредни победи в съдебната зала, и партньорката му Лили Ричи. Макар и първоначално да отказва, Астър все пак поема случая и след множество разговори с Арло Уорд, установява, че в действителност интуицията на Измера може да се окаже вярна.

снимка: Цвета Илиева

А какви неочкавани обрати следват в книгата оттук нататък? Вижте сами на страниците на страниците на „Кървава луна“.

Виктор Метос е роден в Кабул, Афганистан, но още на деветгодишна възраст имигрира в САЩ, където впоследствие завършва право и работи като прокурор. Писането явно му е втора природа, тъй като сътворява първата си история, когато е едва на 10, а днес е автор на повече от 50 романа и е номиниран за престижната награда „Едгар“.

издателство: „Ера“

превод от английски: Юлия Чернева

корица: Мира Минкова

стр.:  320

цена: 17,99 лв.

Ревност и други истории“, Ю Несбьо

Поредната доза Ю Несбьо, която нямах търпение да прочета! Страхотните истории в първия сборник с разкази на норвежеца надхвърлиха очакванията ми, тъй като отдавна не бях чела нещо толкова приятно написано в рамките на едва десетина страници.

Какво толкова може да се случи в един нощен полет до „Лондон“? Дали внезапно зародилата се интимност между двама непознати би прераснала в нещо повече?

А как една красива гъркиня, която поражда „Ревност“ у двама братя близнаци, може да ги изправи един срещу друг и дори да ги раздели? Кой ли ще спечели любовта й накрая и на каква цена?

снимка: Цвета Илиева

Как един боклукчия се мъчи да възвърне спомените си след тежка нощ и кавга с любимата, докато се опитва да изхвърли  целия „Боклук“ и да продължи напред?

Ами колко от Вас са се предреждали на „Опашката“ без да си дадат сметка, че правилата са, за да се спазват? Чия страна бихте взели: на наглия младеж, които се е предредил, или на продавачката, която му дава един специален урок?

Няма да е пресилено да кажа, че сборникът, обединен от темата за ревността, както подсказва и заглавието му, е перла в колекцията под перото на Несбьо, чиито книги са продадени в над 50 млн. екземпляра по целия свят. Автор, който си струва да се чете по всяко време и навсякъде!

издателство: „ЕМАС“

превод от норвежки: Ева Кънева

корица: Живко Петров

стр.:  272

цена: 18,00 лв.

Кървавата годеница“, Кармен Мола

Завършвам с друго кърваво заглавие, което този път идва от Кармен Мола – псевдоним, зад който се крият цели трима испански автори: Хорхе Диас, Агустин Мартинес и Антонио Мерсеро.

Какво по-хубаво за една дама от подготовката за собствената й сватба, неизменна част, от която е щуро моминско парти? Испанката Сусана Макая, на която й предстои да се омъжи скоро, обаче не споделя ентусиазма на приятелките си за купон до зори в последните дни преди да встъпи в брак. Затова решава да се прибере по-рано от тях, но за изненада на абсолютно всички, на следващата сутрин трупът й е открит в имението „Виста Алегре“ в Мадрид.

Пръв на местопрестъплението пристига още зеленият и жаден за справедливост младши инспектор Анхел Сарате, който е готов на всичко, за да хване убиеца.

Светкавично на място е повикан и иначе мистичният отдел за анализ на случаи, начело с Елена Бланко, която въпреки възраженията на Сарате му отнема случая.

снимка: Цвета Илиева

В търсенето на справедливост инспекторът находчиво намира начин все пак да се присъедини към разследването. А то води до заключението, че убийството изключително много прилича на това на сестрата на Сусана – Лара.  Убиецът на Лара обаче отдавна е в затвора…

Тъй като през 2021 г. Кармен Мола е удостоена с престижната литературна награда „Планета“,  на Хорхе Диас, Агустин Мартинес и Антонио Мерсеро се налага да се разкрият пред света, а на нас ни остава единствено да се радваме на уникалната симбиоза между тях и на техния безспорен талант да творят спиращи дъха истории.

издателство: „Кръг“

превод от испански: Анелия Петрунова

корица: Наталия Чайкина

стр.:  360

цена: 20,00 лв.

Останах повече от доволна от подбраните от мен книги за това морско лято и се надявам, че всяка от тях ще направи и вашата почивка още по-приятна. А тъй като дори в София се чуват крясъците на гларуси и чайки, стягайте багажа и беж към плажа! Нека остатъка от лятото Ви бъде изпълнен с поводи за усмивки, срещи с хубави хора на готини места и разбира се – с добра книга под ръка!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp