„35 кила надежда“ от Анна Гавалда

5/5

Отново  АННА ГАВАЛДА  с непосредствената история на борещия се с училището Грегоар Дюбоск –„35 КИЛА НАДЕЖДА“.

Миризмата на нагар, грес, електрически радиатор, поялник, лепило за дърво, тютюн и всичко останало. Прелест!

Линията на отваряне: „Мразя училището“, ще привлече много склонни или неопитни читатели . Но дотук – това не е елиминираща книга, предназначена да култивира недоволници.

„35 кила надежда“ е поетична притча за началото: за избор в живота, силата на любовта и предаността. За семейството. За каквото мечтаете, трябва да се сбъдне. Необходимо е само много силно желание. Грегоар никога не е харесвал училището. Едва избутал до  шести клас, животът е станал само по-лош. На 13 години той е повтарял два класа и накрая е изключен. Лекарите заключават, че има дефицит на вниманието – но Грегоар е убеден, че това не е проблем. Училището просто не го интересува. Родителите му вземат решение да го изпратят в пансион, за да се определи като самостоятелен и отговорен. За разлика от уменията му по писане, смятане и други предмети, Грегоар е с много умели ръце; той може да прави неща, да оправя неща, да измисля полезни джаджи. Но за съжаление тези способности не се покриват с постиженията в училище. Единствените му щастливи моменти са в навеса на дядо му Леон, сред инструментите, които той използва, за да направи своите изобретения. Дядото е и единственият му утешител и поддръжник.

Грегоар се чувства като пълен провал и изгнаник в системата на образованието и това, казано с глас на 13-годишен осъден да прекара още три години в училище, е реалистично и провокиращо размисъл за проблема с деца като него, които страдат от дефицит на вниманието и са хванати в образователна система, която невинаги може да се погрижи за техните нужди.

И когато Грегоар е наистина мотивиран да направи нещо, той може да го направи! Книгата е като напомняне, че академичните или спортните постижения не са единствените маркери за успех.

Всъщност единственото училище, чиито врати ще се отворят за Грегоар, той подбира сам и сам пише писмо, в което не излага, а споделя своята „мотивация“:

 

Господин директор на училището „Граншан“,

 

Бих искал да бъда приет във Вашето учебно заведение, но знам, че е невъзможно, защото документите ми от училище са много лоши.

Видях на рекламата на Вашето училище, че имате работилници по механика, дърводелство, зали по информатика, оранжерия и всичко.

Мисля, че не само бележките са важни в живота. Мисля, че трябва да има мотивация.

Аз бих искал да дойда в „Граншан“, защото там ще бъда най-щастлив, мисля. Не съм много дебел, тежа само 35 кила надежда.

 

Довиждане,

Грегоар Дюбоск

 

  1. S. № 1: За пръв път ми се случва да умолявам някого, за да ходя на училище, и се питам дали не съм болен.
  1. S. № 2: Изпращам Ви плановете на машина за белене на банани, която направих, когато бях на седем години.

 

 

АННА ГАВАЛДА продължава да е литературната звезда на Франция. Тя представлява ново поколение на френската литература, описвайки съвременна Франция леко и шеговито. В Япония наричат писателката „Новата Франсоаз Саган с мобилен телефон“. Тя е добре позната и на българските си почитатели с „Искам някой някъде да ме чака“, „Обичах я“ и „Заедно“. На български език са излезли още „Един подарен ден“ и „Утешителната игра“.

 

Уверете се, че да надникнем между страниците на  „35 кила надежда“ е страхотно!

 

„Тази свежа, забавна, директна история ще резонира у всеки читател, който някога се е чувствал като кръгъл пирон в квадратна дупка.“

goodreads.com

„Това е чудесна книга, която да препоръчате на по-голямото си дете, което не обича толкова да чете. Изключително разбираема, като същеврeменно разказва напрегната, вълнуваща, истинска история, която няма за цел да покровителства.“

inismagazine.ie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp