За графитите и стрийт арт-а, едно интервю с 25frames

Из страната върлуват двама младежи, които преобразяват скучните сиви стени в цветни и шарени картини. Те наричат себе си 25frames и са се отдали на графитите и уличното изкуство. Какво точно е уличното изкуство и с какво се отличава, ще разберете от нашето интервю със симпатягите Михи и Захари.

Разкажете ни какво е 25frames и как се роди идеята за проекта.

25 frames е колаборация между двама артисти – Михаела Маврова и Захари Миленков. Стартирахме този проект през 2016 година, повлияни от взаимната ни страст към изобразителното изкуство и графитите. Обединихме знанията си в различните области на изкуството, като основното ни занимание е изрисуването на интериорни и екстериорни стени и помещения. Към тази палитра добавяме и рисуване на платна, както и изготвяне на дигитални концепции, проекти и постери.

Целта ни, както тогава, така и сега, е достигане до по-широка аудитория и запознанството ѝ със съвременните техники и методи за разкрасяване на градската среда.

25framesГрафитите ви са наистина впечатляващи, какво прави това изкуство специално за вас?

За нас графитите не са просто рисунки или проекти прехвърлени на стена. За нас това е начин на живот и ежедневно занимание, което обичаме да развиваме и обогатяваме.

Случвало ли ви се е някоя сърдита леля да ви нахока, че “драскате” по стените на блока?

Имало е всякакви моменти, но сякаш тези неща със сърдитите лелички отминаха. Както всеки артист, така и ние сме започнали развитието си в графитите с нелегални рисунки, често правени на ключови места през нощта. Това водеше до недоволни съграждани, сърдити полицаи и доста проблеми.

Има ли нещо, което не бихте нарисували? Какво?

Нещо, което не бихме нарисували е трудно да се каже. По-скоро избягваме да рисуваме зададени ни конкретни изображения и рисунки, рисувани от други артисти, което ограничава нас самите, като стил и творчество.

Често хората искат от нас да прехвърлим проект на друг артист, било то на стена или платно, с цел дупликиране. За нас, това е неуважително спрямо колегите ни, както и нас самите.

А има ли нещо, което никога няма да ви омръзне да правите отново и отново?

Захари: Не мисля, че би ми омръзнало някога да правя класическата форма на графитите, а именно буквите. Графитите са зародени именно от тагове, бързи типографии на улицата и стилни разчупени букви на стена. Това беше първата ми страст към този тип изкуство и се надявам да остане така до края.

Михаела: За мен най-интересната част си остава тръпката и хаосът на уличното изкуство. Моментът, в който отделям време на рисуването на проект или скица, която е изцяло породена от настронието ми. Свободата, която носи рисуването с флакон на голяма стена, подборът на боя и реалицазията на проекта без никакви рамки. Никога не би ми омръзнало да грее слънце, да сме с приятели, обединени от една и съща идея и да рисуваме цял ден.

25frames

Как се поддържа ентусиазмът у един артист? Вярно ли е, че хората днес обръщат малко внимание на изкуството?

Ентусиазмът се засилва, когато осъзнаеш, че изкуството е нещо, което изразява самия теб и ще въздейства на публиката, към която е насочено. Хубаво е да знаеш, че оставяш нещо след себе си.

Социалните медии и платформи, дават възможност на творбите ни да достигнат до голяма аудитория в реално време. Истината е, че в България, все повече хора се интересуват от стрийт арт и графити.

Някой ще каже “Защо просто не зарежете графитите и не си намерите истинска работа?” Има ли почва за хората с “необикновена” работа у нас?

Докато се стараеш да слушаш кой какво ще ти каже, може и цял живот да работиш неща, които те правят нещастен, но да търпиш, защото някой ти е казал, че това е правилно. Човек е щастлив, тогава, когато работи това, което обича и му доставя наслада.

Според нас, всеки кадърен и отдаден човек би могъл да постигне успех, без значение в какво направление е решил да се развива. Трудно бихме определили, коя работа е необикновена. Работа и почва има за всеки, който е готов да жертва цялото си време, енергия и търпение за собствената си идея.

Кога човек се превръща в артист?

Някой ще каже, че човек се превръща в артист, когато успее финансово и изкуството му се продава. Други ще кажат, че човек се ражда такъв. Но според нас да си артист е начин на живот и постоянен труд. Колкото повече твориш, толкова повече се превръщаш в артист и имаш шанс стилът ти да стане разпознаваем. “Артист” е професия, като всяка друга.

25framesА кога артистът в художника умира?

Когато изчезне музата или тя зависи единствено от материалните облаги, тогава ти си наемник, а не артист.

Освен с графити с какво друго се занимавате?

Към днешна дата сме насочили цялата си енергия в това начинание.

Стараем се свободното си време да прекарваме с близките си или сред природата, както и да посетим колкото се може повече места по света. “Късметлии” сме с това, че имаме две прекрасни кучета вкъщи, които не ни оставят много свободно време, но какво да правим. HELP US! 🙂

25framesКакво прави един художник, когато не рисува?

Кара сноуборд, пътешества, снима или просто лежи цял ден и гледа Netflix.

Вие ли оцветихте паметника на съветската армия?

Не, майките ни бяха, но нека си остане между нас.

Как хората могат да се свържат с вас?

Чрез нашият уебсайт, фейсбук страница или инстаграм профил. Освен това, много хора се свързват с нас по препоръки на предишни клиенти или по време на изпълнение на проекти.

Web: https://25framesart.wordpress.com/

Facebook: https://www.facebook.com/25frames.art/

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.