153 Хонди и две БМВ-та

Изненадите никога не свършват в този глобализизран свят, който често прилича на голямо село. Както си мислех, че знам всичко за колите, така установих един факт, който ме накара да се засрамя. Става дума за това, че японците от Хонда са произвели от 1948-ма година досега 153 различни модела автомобили от своята марка. Тук, разбира се, не се броят мотоциклетите, корабите, електрогенераторите, градинарските машини, а напоследък и роботите – един доста обемен списък, в който можеш да се загубиш, ако започнеш внимателно и последователно да го изследваш.
Сега обаче най-голямото ми предизвикателство е не Хонда, а БМВ 5-та серия. Така е, защото сега карам BMW М2 с всичките му ненаситни и скъпи изисквания. Но пък БМВ си е яка немска машина с типично германска здравина и прецизна работа на двигателя. Моят модел е от 2011 г. и само веднъж ми се наложи да потърся част за него в онлайн магазин autodoc.bg. Реших проблема за по-малко от половин ден. После пък ми се наложи да търся ново задно автостъкло (беше се спукало от една градушка). Смених го и най-накрая автомобилът беше отново като новЩо се отнася до БМВ от 5-та серия по всичко личи, че се подготвя като конкурент на Mercedes E-Class. В БМВ-то 5-та серия няма въздушно окачване, но има други предимства – по-добри амортисьори, разширен списък с електронни помощници, по-икономичен мотор.

Впечатляващи са “стоманените” светлини на седана. Изходящите от тях тръби в ъглите могат да бъдат кръгли, трапецовидни, правоъгълни. БМВ 5 е със 100-тина килограма по-лек от предшественика си. Казват, че на електрониката на тази кола може да се посвети цял роман заради страхотните улеснения и удобствата за шофьора и пътниците. Има йонизираща система в купето и 10-канална аудио система с 16 високоговорителя. Големият електронен реагира на жестове и глас, като отлично разпознава говор. Прожекционният екран е с резолюция 800 х 400. ConnectedDrive системата осигурява разширени функции за интегриране на смартфон, има Apple CarPlay и индуктивно зареждане, андроидите също не са забравени, има и бърз LTE достъп до интернет. A WLAN интерфейсът на колата може да бъде свързан директно с десет мобилни устройства. Търси и открива места за паркиране чрез системите On-Street Parking и ParkNow. Видимостта е във всички посоки, а навигацията има почти космически характеристики. Производителите твърдят, че седанът има най-довър показател за аеродинамично съпротивление сред автомобилите от своя клас. На пазара БМВ 5-та серия се очаква да се появи през февруари 2017 г. с 4 вида двигатели – 2 бензинови и 2 дизелови.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.