#10yearschallenge

Нова година, ново предизвикателство?

От няколко седмици социалните мрежи избухнаха с това „предизвикателство“ за споделяне на лични снимки отпреди 10 години+актуални фотографии от днес (2009-2019). Всеки ден все повече хора се включват активно в този challenge, в което няма нищо лошо, разбира се – вълнения и веселие изпълват фийда ни, карат ни да се смеем на понякога наистина драстичните промени за тези 10 години. Напълно в реда на нещата се появиха и редица шеги и мемове, някои от които наистина заслужават похвала за оригиналността си. Между цялата тази онлайн забава започнаха да изскачат и други, не толкова весели сравнения, като например как езера и реки пресъхват, колко драстично намаляават горите в Южна Америка и Централна Африка, как глетчерите в Гренландия стопяват, а по склоновета на планините има все по малко сняг и коралите в рифовете умират (Business Insider). Много потребители в социалните мрежи започнаха да споделят такива постове с така популярния хаштаг #10yearschallenge

А това, само по себе си, повдига въпроса, дали забавното и в голяма степен егоцентрично „предизвикателство“ може да се окаже по-полезно, отколкото сме очаквали? Бихме ли могли чрез този хаштаг да се инфромираме и запознаем по-отблизо с непрестанно случващите се климатичните промени и опазването на околната среда? Дали повече хора биха предприели елементарни промени в ежедневието си, които да допринесат за по-екологичен начин на живот?

В тоя ред на мисли реших да ви представя няколко лесни начина да допринесете за по-малко замърсяване и за опазването на околната среда. Знам, че някои от предложенията ми са доста trendy, но все пак не забравяйте, че малка промяна в ежедневните ни дейности може да бъде от голяма ползва за природата и бъдещето ни!

  1. Торбичка от плат

Можете да ги намерите навсякъде, като дори вече можете да изберете сами и техния дизайн. По този начин едновременно ще се отличавате с нещо нестандартно (поне що се отнася до изображението на торбичката), а и ще намалите употребата на найлонови торби за еднократна употреба при всяко пазаруване. Освен това платнените торби са компактни, което позволява да ги носите в чантата си, а това значи, че винаги ще имате торба под ръка – не се знае кога може да потрябва, нали така?

Весели дизайни и с благотворителна кауза можете да намерите при Адор.

***Любопитен факт: В световен мащаб всяка година се произвеждат трилиони найлонови торби за еднократна употреба, а за разграждането на всяка една от тези торбички са й необходими стотици години. (източник: Earth Policy Institute

2. Бутилка за вода за многократна употреба

Подобно на торбичките от плат, в момента особено популярни са стъклените бутилки за вода, които също, можете да намерите навсякъде. Така отново ще спестите поредната пластмаса за изхвърляне, след като изпиете напитката си. Ако все пак ползвате пластмасови бутилки по-често, можете да се включите в каузата „Капачки за бъдеще“.

Интересни дизайни на бутилки за еднократна употреба можете да намерите в магазини Био Зелен или пък на Myequa.

***Любопитен факт: Само в САЩ около 17 милиона барела нефт се използват за производството на 50 милиарда бутилки за еднократна употреба. (източник: Daily Infografic)

3. Чаша за кафе/чай за многократна употреба

Много популярни напоследък са и бамбуковите чаши за кафе и чай. Продават се навсякъде, а и отдавна не е необичайно да занесете собствената си чаша в кафетарията по път за работа и да помолите да ви направят кафето в нея, вместо в някоя картонка за еднократна употреба.

Освен в Starbucks и Costa coffee, както и в редица книжарници и био магазини можете да поръчате чаши за кафе и чай за многократна употреба и от набиращите популярност Drekka.

***Любопитен факт: Само във Великобритания всеки ден се използват 7 милиона чаши за еднократна употреба за кафе, което прави 2.4 милиарда всяка година! (източник: Independent)

4. Сламки

Най-новата мода са „био“ или „органични“ сламки, които всъщност са сламки, направени от лесно разградими материали –  хартия, бамбук, метал, дори тесто. Предимството на металните и бамбуковите сламки е, че могат да се мият в миялна машина.

Различни видове био сламки може да намерите в магазини Зоя.

Любопитен факт: По данни на различни организации, по крайбрежията на света има между 437 милиона и 8.3 милиарда захвърлени пластмасови сламки за еднократна употреба (CSIRO via AP). Годишно около 1 милион морски животни (всевъзможни бозайници, дребни и едри риби, костенурки и птици) губят живота си заради употребата на пластмасови сламки.

(източник: phys.org и Sea Turtle Conservancy)

5. Рециклирайте

Това всъщност е и занимание, което лесно можете да превърнете в семейна забава и игра с децата у дома. Научете ги да отделят платмасите, металите, стъклото и хартията от останалите отпадъци и ще ги възпитате в грижа за околната среда, пък и ще си пестите време сами да разделяте боклука си преди да го занесете до кофата пред блока.

Любопитен факт: По средата на Тихият океан има „остров“ от боклук с размери от 1.6 млн.кв.км., което се равнява на 2 пъти размера на щата Тексас или на 3 пъти площта на Франция! Този „остров“ е образуван от около 1.8 трилиона пластмасови изделия, в тегло от около 80 000 тона. (източник: The Ocean Cleanup)

Изброените по-горе неща може да са малка стъпка в правилната посока, но все пак Рим не е билпостроен за един ден, нали?

Всички ние живеем на тази прекрасна планета, нека се постраем тя да е чиста и все така красива и за следващите поколения!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.