10 характеристики на съзнателното партньорство

5/5

Бракът не е статично състояние, a психологическо и духовно пътешествие. Започва във възторга на първата тръпка, преминава с лъкатушене през подводните скали на себеоткриването и постига кулминация в създаването на интимен, жизнерадостен и продължителен съюз. Пълният потенциал на подобна връзка зависи не толкова от способността ви да привлечете идеалния партньор, а от желанието ви да опознаете скритите страни на собствената си личност.

Ето десетте характеристики на съзнателното партньорство:

1. Осъзнавате, че любовната връзка има скрита цел – изцелението на детските рани.

Вместо да се фокусирате изцяло върху повърхностните нужди и желания, вие се научавате да разпознавате неразрешените детски проблеми, които ги причиняват. Когато погледнете на връзката си като с рентген, ежедневните взаимоотношения придобиват по-голямо значение. Озадачаващите аспекти на отношенията започват да изглеждат обясними и придобивате по-голямо чувство за контрол.

2. Създавате по-точен образ на партньора си.

В самия момент на привличане вие започвате да сливате обекта на любовта си със своите родители или хората, които основно са се грижили за вас. По-късно проектирате собствените си отрицателни черти върху партньора си, което допълнително замъглява действителната му личност. Преминавайки към съзнателна връзка, постепенно се отказвате от тези илюзии и започвате да виждате партньора си в по-истинска светлина. Вече гледате на него не като на свой спасител, а като на наранено човешко същество, което се бори да бъде изцелено.

3. Поемате отговорността да съобщавате своите нужди и желания на партньора си.

В партньорството на несъзнаваното вие се придържате към детинското вярване, че партньорът автоматично може да предскаже вашите нужди. В съзнателното партньорство приемате факта, че за да се разбирате, трябва да създадете ясни канали за общуване.

4. Влагате повече мисъл в общуването си.

В едно несъзнателно партньорство сте склонни да реагирате без много мислене. Позволявате примитивният отговор на архаичния мозък да контролира поведението ви. В едно съзнателно партньорство се самообучавате да се държите по един по-конструктивен начин.

5. Научавате се да цените потребностите и желанията на партньора си толкова високо, колкото и своите собствени.

В несъзнателното партньорство вие приемате, че ролята на партньора ви в живота е по магически начин да се погрижи за вашите нужди. В съзнателното партньорство вие се отказвате от тази нарцистична гледна точка и отделяте все повече енергия, за да задоволите нуждите на партньора си.

6. Приемате тъмната страна на собствената си личност.

В съзнателното партньорство открито признавате факта, че вие, както и всички останали, имате отрицателни черти. Като поемате отговорността за тази тъмна страна на собствената си природа, вие намалявате склонността да проектирате отрицателните си черти върху партньора си, което създава по-малко враждебна среда.

7. Научавате нови техники, за да изпълните основните си нужди и желания.

По време на борбата за власт прибягвате до умилкване, досаждане и хвърляне на вината в опит да принудите партньора си да изпълни вашите нужди. Когато преминете отвъд този етап, вие разбирате, че партньорът ви може наистина да бъде ресурс за вас – но след като се откажете от тези самоподривни тактики.

8. Търсите в самите себе си силните страни и способностите, които ви липсват.

Една от причините, поради които сте привлечени от партньора си, е че той или тя има силни страни и способности, които вие нямате. Ето защо събирането с партньора е създало у вас илюзорно усещане за цялост. В едно съзнателно партньорство научавате, че единственият начин да възстановите чувството за единство е да развиете скритите черти у себе си.

9. По-ясно осъзнавате стремежа си да давате обич, да бъдете цялостни и в единство с Вселената.

Като част от дадената ви от Бога природа вие имате способността да обичате безусловно и да изживявате единение с околния свят. Обществените предразсъдъци и несъвършеното родителство са ви накарали да изгубите допир с тези качества. В съзнателното партньорство започвате да преоткривате изначалната си природа.

10. Приемате колко трудно е да се създаде трайна любовна връзка.

В едно несъзнателно партньорство вие вярвате, че начинът да имате добра връзка е да изберете правилния партньор. В съзнателното партньорство разбирате, че трябва да бъдете правилният партньор. Придобивайки по-реалистичен възглед върху нещата, вие осъзнавате, че една добра връзка изисква ангажираност, дисциплина и смелостта човек да израства и да се променя; създаването на пълноценна любовна връзка изисква упорита работа.

Нека да разгледаме по-отблизо номер 10 – необходимостта да приемем трудностите, свързани с изграждането на съзнателно партньорство, – защото никоя от останалите девет идеи няма да се осъществи, ако първо не създадете желанието си да растете и да се променяте.

За книгата: „Да получиш любовта, която искаш“ на Д-р Харвил Хендрикс, издателство: „Изток-Запад“

Запознайте се с една от най-успешните книги за интимни взаимоотношения, превърнала се в класика в жанра и помогнала на милиони двойки да върнат любовта във връзкaтa си. Да получиш любовта, която искаш е преведена на повече от 50 езика и се използва за брачна терапия в редица държави по света.

Д-р Хендрикс описва хронологично етапите на връзката – привличане, романтична любов и борба за власт. С проницателност и дълбоко разбиране ни разкрива причините за дисфункционалното поведение и проблемите във връзката, помагайки ни да осъзнаем и да избегнем грешките в отношенията ни. Авторът разглежда методите за постигане на „съзнателен брак“, където ранните фази на романтиката са отново събудени, а конфронтацията бавно се замества с израстване и подкрепа. Накрая д-р Хендрикс предлага серия от доказали ефективността си упражнения, благодарение на които достигаме до дълбоки прозрения за нас самите и отношенията ни с партньора, до разрешаване на конфликтите и връщане на живеца във връзката. Стъпка по стъпка се учим да се освобождаваме от самоунищожителното поведение и да получваме повече обич, подкрепа и удовлетворение във връзката си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp